2014-06-30

Hofbräu Dunkel

Münchner Dunkel… Den bruna mjuka sydtyska lagerölen, som på många sätt liknar den engelska mörka milden.

Det jag först kommer att tänka på är König Ludwig Dunkel, som fanns här och där på fat när jag började dricka öl för 20 år sedan. Det var ofta det mest exotiska och det godaste som gick att få tag i. Och som jag fortfarande inte recenserat. Häpp!

Men det är inte den som ska recenseras här, utan Hofbräu Dunkel från Hofbräuhus München. 5,5 %!

Färgen är mörkt brun-röd (60 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och det sjunker långsamt ner och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är mjuk och maltig med lite mineraler och en hel del rostad (men inte bränd) malt. Choklad, knäck och lite vete-kex.

Smaken är mjuk med en elegant blommig beska som håller sig i bakgrunden. Den är ganska torr med stora smaker av knäck och chokladkaka (men utan sötman och vaniljen). Medelstor kropp. Eftersmaken är balanserad och mjukt rostad en komplex maltighet. Avslutningen är lätt besk och frisk med mjuka chokladtoner.

Kolsyran är medelstor med massor av medelstora långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En mycket trevlig dunkel, som väntat.

Den här är en av fyra flaskor i det mixpack med Hofbräu-öl som Systembolaget tog in i juni. För några år sedan var jag en stor anhängare av mixpack-idén, men nu när vi haft några (Bayerska mixpack, några från BrewDog och så den här) så känns det… sådär. Det blev inte den chans att få tag i öl/stilar eller smaker som man aldrig annars skulle kunna få tag i.

Jag kanske väntade mig för mycket?

Betyg: 4,06. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack, fasta sortimentet sedan juni 2014. Pris: 17:90 för 500 ml (medelpris per flaska). Bäst före: 08.04.2015.

1 kommentar:

  1. Jag gillar inte heller mix-packen. Ofta kanske det är ett eller två öl som är riktig bra och resten är helt ok eller rent av mindre bra. Vill man då köpa fler av de bra ölen så tvingas man även köpa öl som man egentligen inte vill ha.

    SvaraRadera