2013-11-27

Slottskällan Winter Eko

Till middag idag blev det IKEAs julbord. Jag gillar normalt inte bufféer, men årets upplaga var helt okej. Positivaste överraskning: Ansjovis-cheesecake. Negativaste överraskning: Den klassiska Pripps Blå Lättöl på fat med fri påfyllning var inte kvar, utan ersatt av samma öl på flaska. Som var dyrare än läsken dessutom.

Asch.

För att fortsätta jultemat öppnade jag en flaska av årets julöl-nyheter när jag kom hem: Det blev Winter Eko från Slottskällans Bryggeri, en schwarzbier på 4,5 % i tysk stil.

Det två fingrar höga ljusbruna skummet är kompakt, det håller sig kvar länge och lämnar lite rester på glaset efter sig. Vätskan är i stort sett svart (100 EBC).

Rågbröd dominerar doften, lite vörtig och syra i bakgrunden. Lätt och blommig beska med lite metall. Jag inser att den här luktade ungefär som det gjorde när vi mäskade in den stout som jag var med och bryggde för en tid sedan. Det finns också en lätt unken alkoholton.

Smaken startar med en lätt metallisk beska och en hel del rågbröd/pumpernickel. Den är något torr. Jag känner digestivekex och en växande söt vörtsmak liksom en del rostade toner. Tankarna går åter åt stoutbryggningens vörtkok. Lätt kropp. Rostad eftersmak med degiga rågbrödtoner och blommig humle. Svag beska med metalliska inslag. Sur deg i slutet.

Lager-frisk kolsyra, medelstora kortlivade bubblor. Lätt väska som håller sig på rätt sida om det blaskiga.

Nej, den här håller inte ihop; vört-deg-tonerna stör ordentligt. Jag är klart besviken, bättre än så här brukade Slottskällan vara.

Betyg: 2,41. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 22:80 för 330 ml. Bäst före: 100714 (batch WE1301).

1 kommentar: