2013-11-04

Electric Nurse Underbar Jul

Den andra julölen från Electric Nurse har underrubriken Vinterporter. Namnet är Underbar Jul, det är en engelsk porter på 4,2 %.

Lite intressant är att ingen svartmalt använts i denna dryck: Extraktgivare är pilsnermalt, karamellmalt och (massor av) chokladmalt. Lite tillbaka till det tidiga 1800-talet alltså. Humlen är Centennial, använd i små mängder.

Färgen är mörkt, mörkt brun (100 EBC), vätskan är klar. Den tre fingrar höga skumkronan varmt brun, den är kompakt och sjunker till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Rostade och brända toner dominerar doften – massor av pumpernickelbröd. Lite svartmalt-syrlighet och en mjuk ren beska. Aningar av torkade blommor och lakrits.

Smaken är bränd och rostad. Väldigt låg sötma. Det finns en balanserande beska, med malten dominerar totalt. Pumpernickel, bränt gummi, träkol, bitter mörk choklad och en aning svart kaffe. Lätt till medel kropp. Den lätta eftersmaken är avrundad med rostade svarta toner, aningar av trä och torkad frukt. I slutet hittar jag mörk choklad och sötlakrits.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är milda och långlivade. Vätskan är lätt och lite torr.

Det är bara att erkänna, redan när jag såg ordet ”vinterporter” så smälte jag lite inför den här ölen. Till skillnad mot Christmas Ale så var det redan då pluspoäng för den här. Och jag blev inte besviken, man bara vill ha ett par klunkar till av denna lättdruckna rena och smakfulla öl.

Att den till doft och smak snarare är en engelsk stout än en porter förlåter därför gärna, det är ju ingen hembryggartävling det här. Däremot tycker jag nog att priset är i högsta laget.

Betyg: 3,76. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013. Pris: 27:40 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2015-04-14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar