2013-11-19

Dugges HopBlack

Utan någon direkt tanke på tema så blev det i kväll ännu en svart öl, en svart IPA (eller American Black Ale som Beer Advocate mer passande kallar stilen), den första i Systembolagets fasta sortiment dessutom: HopBlack från Dugges.

Ölet på 7 % är den första som tagits fram av bryggeriets relativt nyanställde bryggare Robin Andersson. 

 Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart (90 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är brunt och kompakt, det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Citrustoner dominerar doften, den känns lite fet och påminner om citronkola typ Fox. En lätt godis-lik sötma och rejäla beska toner. Om jag blundar lyckas jag inte hitta några ”svarta” toner alls i den här, vilket jag tycker är rätt.

Smaken är mycket besk med citrus, mest färsk citron och bitter apelsinmarmelad. Lite rostade toner i bakgrunden. Feta smaker för tankarna till knäck och smörkola, utan att det blir uppenbart smörigt. Beskan är medel till stark, det finns toner av beskt kallt kaffe och mörk choklad, men de håller sig i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del värmande alkohol och svart malt, beskan sjunker undan något och ger rum åt malt-syrlighet. Det långa slutet har rena toner av svartmalt och limesaft.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är friska och kortlivade i munnen. Medelfyllig vätska med viss torrhet.

En mycket balanserad svart IPA som lyckas med att i första hand vara en IPA och inte en svart öl: En mycket trevlig representant för stilen.

Betyg: 4,09. Tillgänglighet: Pris: 24:70 för 330 ml. Bäst före: 2014-05-13 (batch T-191).

1 kommentar: