2013-11-03

Electric Nurse Christmas Ale

Det kom ett paket i veckan. Innehållet bestod av två flaskor öl från fantombryggeriet Electric Nurse, deras båda julöl.

Christmas Ale är den ljusare av dem, det är en amerikansk amber ale på måttliga 4,4 %. Pilsnermalt, karamellmalt och humle från såväl USA som Nya Zeeland har gått åt vid tillverkningen hos Dugges.

Färgen är röd-bärnsten (35 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är lätt och lite dammig (som amerikanska rödaktiga öl gärna blir). Röd malt och mjölksocker. Mjuk beska, aningar av exotiskt frukt.

De mjuka smakerna är beska och lite ofärdiga. Dammiga toner av karamell och rågbröd. Lite av beskan får metalliska toner; jag hittar diverse bröd och deg. Lätt till mediumstor kropp. Eftersmaken är mild med en växande vört-sötma, rena beska smaker och lite kryddor/örter, muskotnöt är den jag lyckas identifiera. Avslutningen är besk-torr med lite blommighet.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt utan att vara blaskig.

Nej, den här ölen känns inte färdig, det är framför allt vörtigheten som stör mig. Den känns inte heller helt sammanhållen. Jag har svårt för den här stilen i stort, men det här var inte helt lyckat ens som en amber ale.

Betyg: 2,66. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013. Pris: 27:50 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2014-07-17.

2 kommentarer:

  1. Hmm, intressant. Hur känner man igen en för stor andel vört? Jag gillade deras grejer när de kom i somras (APAn och DIPAn), men den senare batchen var tråkigare upplevde jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "För stor andel" vet jag inte. Men det smakar inte färdigjäst, helt enkelt. Sötsliskigt, lite som degspad.

      Radera