2013-11-27

Julklappstips - några svenska ölböcker

Så, julklappstips till den ölintresserade del 2, svenska böcker (några engelska skrev jag om här).
  • Stora Ölboken av Jan-Erik ”Janko” Svensson är vad den heter: Stor. Bok. Om öl. Jag har inte själv läst igenom mitt recensionsexemplar (ytterligare ett dåligt samvete), men allt jag sett hittills är mycket lovande. Historia, märken, typer, regioner och råvaror. Allt gås igenom på ett utmärkt och precis lagom djupt sätt. 
  • För den som funderar på att börja brygga eget öl: Brygg öl, som jag recenserade här. Den som kört några satser går bäst vidare engelskspråkigt med John Palmers How to Brew.
  • Även om den börjar bli till åren så är fortfarande En Ölbok av Håkan Engström en bok jag rekommenderar till de som just upptäckt eller nyupptäckt drycken öl.
  • Under 2007 åkte Lotta Jernström runt i Sverige och skrev den lilla (nu utgångna) boken Sveriges Ölbryggerier om läget just då. Ungefär samma koncept, fast mer fokuserat på de mindre bryggerierna, finns i Mikrorebeller som berättar om läget 2013.
  • Stora glassiga böcker som räknar upp massor med ölsorter med bild och beskrivningar finns det hur många som helst av. De flesta är bortkastade pengar, inaktuella och ganska innehållslösa. Det enda undantaget skulle i så fall vara Öl från fat och flaska av Peter M. Eronson eftersom den innehåller en mer substans och inte är lika fokuserad på att lista så många öl som möjligt per uppslag, jag recenserade den här.
Den som är ute och letar ölböcker kommer förr eller senare att stöta på några av Michael Jackson, mannen som mer eller mindre definierade ölnördvärlden under 1970- och 80-tal. Vilket inte är konstigt, hans böcker gavs ut i stora upplagor, översattes till svenska och gavs ut i flera utgåvor under lång tid.

Men jag rekommenderar inte att köpa dem längre annat än till de som redan har stor ölkunskap (och då redan har ett par av böckerna): Michael skrev böckerna med de bästa intentioner och den kunskap som fanns då de skrevs (ofta för 20-30 år sedan nu), men han hade inte tillgång till det enorma källmaterial som finns nu. Det gör att avsnitten om mer eller mindre historisk öl innehåller många missförstånd och rena felaktigheter. Böckerna är fantastiska tidsdokument av en man uppväxt på puben, men de är idag inte mer än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar