2013-11-10

Öppen ölprovning - Saison


Gårdagens provning på De Klomp var en i raden av alla enstilsprovningar. Jag gillar konceptet, det är väldigt sällan man vid andra tillfällen har chans att testa 6 olika öl i samma stil mot varandra, det är ett tillfälle att lära känna stilen samtidigt som man kan träna sig att känna nyanserna i ölet på ett djupare sätt.

Och i går var det en bred, luddig och svårdefinierbar stil: Saison. Eller snarare ännu bredare: Farmhouse Ale (då får man med de maltigare Biére de Garde och amerikanska varianterna också).

Regnrusket trotsades av knappt 30 gäster som fick det här att dricka under det att jag höll låda:
  1. Brasserie À Vapeur Saison De Pipaix anses av bryggeriet vara en historisk och stiltypisk belgisk saison. Torr och lite jästig, men kanske lite för stram. Skissbetyg: 3,75.
  2. Staffanstorp bidrog med Brekeriet Funkstarter och här var det mer, ja, funkigt. Fin syra och mjuka jästtoner. Skissbetyg: 3,75.
  3. Amerikanarna blandar stilar: Flying Dog Wildaman IPA. En IPA med sasionjäst eller en saison som humlats som en IPA? I jämförelse med alla andra öl under eftermiddagen var den rejält humledominerad med en hel del citrus. Skissbetyg: 3.
  4. Också från USA, en av det landets storsäljande saisonöl: Boulevard Tank 7. En lite tillbakadragen och försiktig öl som passar utmärkt till ett brett spektrum av mat. Skissbetyg: 4.
  5. Ta öl # 4. Häll i lite mer humle och tillsätt Brettanomyches-jäst i storflaskan. Resultat: Sasion-Brett. Inte så mycket beskare, men betydligt djupare och jordigare smak. Skissbetyg: 4,25.
  6. Sist ut var en säregen öl, till och med för att vara en saison: Jester King Salt Lick. Bryggd med pecan-rökt malt, vetemalt och jäst med saisonjäst och spontanjäst från Texas samt lactobaciller. Ung och gammal öl hade blandats. Röken var betydlig, och syran fick det att dra mer åt en lambic/wild ale än något annat. Det här var en öl som tog över helt med sina kraftiga smaker. Skissbetyg: 3,5.
Handuppräckningen vanns med marginal av Tank 7. Och det kändes extra kul att en av de mer finstämda och balanserade ölen blev populärast.

16 november är det åter dags för en av Bobos populära provningar utan röd tråd. Jag återkommer med en renodlad IPA-provning den 14 december klockan 15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar