2013-11-13

Åbro Bryggmästarens Vinterbrygd

Bild: Åbro
Det blir en julöl, såhär två dagar innan det släppet (där den här inte ingår). En ny sådan, från Åbro: Bryggmästarens Vinterbrygd. Det är en wienerlager gjord på mörk vetemalt, svartmalt och pilsnermalt. Humlen är Galaxy, Cascade och Taurus. Alkoholhalt 5,3 %.

Färgen är nötbrun (35 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet sjunker ner till ett varmvitt lock, lite rester blir kvar på glaset.

Doften är mild/mjuk med en hel del knäck och sötlimpa. Rena toner, lite örtig beska och lite chokladkakor.

Smaken är torr och maltig: Toner av hasselnötter, knäck och pumpernickel. Söta toner kommer och går. Sträv beska i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken adderar lite grön Tysk humle och torra toner av knäckebröd. Sträva knäcktoner i slutet.

Kolsyran är skarp, de stora kortlivade bubblorna kittlar tungan på ett inte helt behagligt sätt. Vätskan är lätt och torr.

Jag måste givetvis jämföra den här med en snarlik öl jag drack en hel del av för nära 20 år sedan: Åbro Bayersk. Jämfört med de minnen jag har av den är den här betydligt torrare och med mer humlekaraktär. Tyvärr förstörs upplevelsen ganska mycket av den växande strävheten i ölet. Ett steg åt rätt håll, och bättre än många andra halvmörka lager-julöl.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment, säljs i kollin om 24 flaskor. Pris: 14:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 09OCT2014.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson15 november 2013 kl. 20:48

    Trist att det är helkolli på den, Det hade varit trevligt att prova den.

    SvaraRadera