2013-11-12

Merlin Černý

Kvällens öl blir en tjeckisk schwarzbier (här tycker jag att Beer Advcoate har fel stil registrerad): Merlin Černý från Městský Pivovar Platan. Den är på 4,7 % och innehåller såväl rostat korn som ”humle produkter”. Alkoholhalten är nästan i den övre regionen för öl av den här typen, de håller sig gärna på 3,5-4,5 %.

Färgen är mycket mörkt brunröd, nästan svart (95 EBC). Det tre fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker långsamt ner till ett fingertjockt lock under det att det lämnar mycket rester på glaset. Snyggt.

Doften är mild med en blommig beska. Rostade toner av mörk choklad och kaffe. En liten syrlighet finns i bakgrunden, och till och från hittar jag aningar av bränt gummi.

Smaken är ren och fräsch: Rostade toner, en försiktig syrlighet i bakgrunden. Växande smaker av mörk choklad och milt kaffe samt en mjuk nästan gräddig beska. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är tydligare rostad med en aning av bakelit. Nymalt kaffe och lite knäck i slutet.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

En mycket ren och nästan stram svart lager, mycket frisk och lättdrucken. Det den saknar är i så fall djup. Det här är en stil jag annars gillar med dess blandning av hinkabilitet och karaktär.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment från september 2013. Pris: 14:90 för 330 ml (+ pant). Bäst före: 01.05.2014.

3 kommentarer:

 1. Hej. Förklara gärna för mig vad du menar med "fel stil registrerad", då jag ännu inte är så insatt i ölvärlden. Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På BeerAdvocate registrerar användarna öl. Stiltypning är inte alltid helt lätt eller självklart, ibland är det faktiskt tveksamt vilken stil ett öl ska läggas under.

   Jag var själv ”beer fly guide” på BeerAdvocate under några år och försökte hålla ordning på de skandinaviska ölen (RateBeer har samma system). Av olika skäl togs BFG-systemet bort och nu krävs det mer jobb för att rätta till felaktigheter.

   Just den här ölen är registrerad som en München Dunkel Lager, vilket jag inte alls håller med om. Det här är på alla vis en Schwarzbier. Och det var med den stilen i bakhuvudet som jag skrev recensionen.

   Radera
 2. Sven-David Svensson13 november 2013 kl. 12:26

  Denna öl skulle jag vilja prova. Tyvärr så finns den inte på ett enda Systembolag i Lund. varför begriper jag inte. Jag blir inte klok på hur Systembolaget fördelar sina ´nyheter. Givetvis kan man beställa den men jag är tött på att hålla på att beställa hela tiden. Det räcker med alla ölen från mikrobryggerierna som man måste beställa.

  SvaraRadera