2013-11-23

Om serveringstyp på gränsen.

Fejkade fat på Fässla, Bamberg.
 En sak som jag funderat över.

Det gäller en serveringstyp. Det finns ju ett antal som burk, flaska, nitroburk, growler, fat (keg) och cask. I alla fall på Beer Advocate ska man ange detta när man recenserar.

Minst en av dessa typer är definierad på ett sätt som bara engelsmän kan: Cask ale. CAMRA har en del åsikter i ämnet, exempelvis.

Det jag funderat över är självrunnen (engelska: gravity dispense) lager. Det påminner om cask ale i och med att det serveras från icke trycksatta fat som kan vara i trä eller plast. Ölen får rinna ut ur tunnan av sin egen vikt. Förutom tappkranen kan trycket i tunnan regleras med ytterligare en öppning i tunnan, detta för att reglera skummet.

Jag har sett det här sättet att servera öl på flera ställen. Nynäshamns Ångbryggeri brukar på mässor ha med något självrunnet av Landsort Lager eller Pickla Pils. Pilser Urquell i en ofiltrerad och opastöriserad version serveras lite då och då från träfat av olika storlek.

Och i Bamberg var det här standardmetoden att servera öl på de traditionella ölstugorna.

Den lägre och mjukare kolsyran påminner starkt om real ale. Men hur ska den kategoriseras vid recenseionen? Det är definitivt inte ”keg”. Men är det ”cask”? Är den efterjäst på fatet med levande jäst?

Ja, sånt kan jag sitta och tänka på.

Pilsner Urquell i Edinburgh.

1 kommentar:

  1. Skulle skriva cask om den är "självrunnen" och inte filtrerad. Harvistoun har ex en mycket trevlig cask lager - Schiallion tror jag den heter. Men ofiltrerat på keg som drivs med CO2 är inte cask :) Inte heller deet som serveras på de många så kallade dummy pumps som dyker upp hos vissa kedjor... /// Bryggare Bing

    SvaraRadera