2013-11-18

Beer Here SoD

Bild: Brill & Co.
Efter helgens Porterfestival (rapporter kommer) så blev det även i kväll en svart öl: SoD från Beer Here. Det är en baltisk porter på 8 % som bryggs hos Søgaards Brygghus. Namnet betyder ”sot” på danska.

Eller är det en hyllning till en populärmusikorkester? Jag vet inte…

Färgen är kolsvart, det två fingrar höga skummet är kompakt och brunt. Det sjunker sakta ner utan att lämna några rester på glaset.

Den kraftfulla smaken doften är torr och maltig med massor av pumpernickel. Den är rökig och lite syrlig. Rostade toner, aningar av träkol, laktos och hårdgrillat kött.

Smaken är kraftigt rostad med milda rökiga chark-toner. Pumpernickel och en aning av mint. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk med lite alkohol och brända toner av träkol och bränt gummi. Avslutningen är ren med rostade toner och en mjuk beska.

Kolsyran är mild, de medelstora bubblorna långlivade. Vätskan är mjuk och torr.

En ren och fokuserad baltisk porter med lite rök. Inte så övertung som de ibland kan vara. Inte alls dumt. Funkar dessutom bra till lite karamelliga pepparkakor som Nyåkers.

Betyg: 3,44. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment från september 2013. Pris: 41:90 för 500 ml. Bäst före: 30 07 15.

3 kommentarer:

 1. "Den kraftfulla smaken", doften menar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kombinationen Danmark, skalle från död ko och tre bokstäver, varav den sista D, fick då mig att associera till en helt annan populärmusikorkester:

   https://www.youtube.com/watch?v=o3YjvLlCToo

   Radera