2012-05-29

SM i hembrygd öl - finalen från sidan


Tidigare i våras kom det en förfrågan till de certifierade domarna i SHBF om vilka som ville döma i årets Svenska mästerskap i hembrygd öl.


Det ville jag. Men jag kunde inte vara med i den första omgångens bedömning i Linköping eftersom jag under den helgen var i Köpenhamn på Copenhagen Beer Celebration. Men jag kunde vara med på finalen i Uppsala, så jag anmälde mig som intresserad och kastade mig över hotels.com för att boka boende – jag vet av erfarenhet att det kan vara knepigt att hitta hotellrum i Uppsala till vettiga priser.  Men den här gången gick det bra.

För några veckor sedan kom så nästa mail. Av åtta intresserade hade en utsetts till huvuddomare och ytterligare fyra som domare. Jag var placerad på reservplats, om någon av de redan utseddas öl skulle ha hamnat i finalen eller något oväntat skulle hända.

Eftersom jag redan skulle vara på plats undrade jag försynt om jag kunde få möjligheten att titta på SM-finalen och hur arbetet gick till i det här steget, jag var med om den första rundan 2011 (se här) men hade blivit dubbelbokad på finalhelgen.

Efter att huvuddomaren, den otroligt ölerfarne Jan-Erik ”Janko” Svensson gett sitt godkännande så var saken klar.

Lördag morgon. Jag hittade till slut de andra och vi tog en taxi ut till Granby Ishall där arrangemanget skulle hållas. Det var rätt ödsligt, men vi insåg att de som vi först följt efter nog troligare höll på med konståkning än hembryggning så hittade vi rätt ingång.


 Ishall ja. Provningen skulle ske mellan avbytarbåset och en liten ståplatsläktare i träningshallen. Kanske inte den mest neutrala och rofyllda platsen, men det verkade vara det som fanns.

Hela tiden var jag osäker om min funktion och hur det skulle gå till. Det blev bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig:


Jag fick sitta med vid bordet, fick prova ölen på samma sätt som de ”riktiga” domarna och delta i det övriga arbetet – med skillnaden att mina åsikter, listor och betyg skulle ignoreras för utgången av tävlingen. Det hela påminde alltså ungefär om mitt liv i övrigt.

Provningen drogs igång med en lång och mycket intressant diskussion kring vad vi väntade oss av de 12 kategorivinnarna som nu skulle provas i en flight. Redan här lärde jag mig enormt mycket och fick en del gamla kunskaper falsifierade!


Så körde det igång på allvar. Jag tänker inte berätta speciellt mycket om det interna arbete som skedde, eller hur diskussionerna gick (vi rev sönder noteringarna när allt var klart), däremot allmänt om hur svårt arbetet var:

Arbetet var svårt.

Ölen var genomgående av utsökt kvalitet. Jag har i samtliga 12 klasser druckit kommersiella brygder som varit sämre eller mycket sämre än de öl som tragglades igenom på den här provningen. Därför var rangordnandet, enligt de mer erfarna, betydligt knepigare än för bara några år sedan: Här var det inget som stack ut åt något negativt håll, inget som omgående kunde strykas ur listan.

I stället diskuterades det mycket kring typdefar och tidigare erfarenheter kring öltyperna, kommersiella exempel, smakprofiler, felsmaker och stilarnas interna vidd. Vissa av domarna kände vissa stilar bättre än andra, och deras utsagor fick därmed en större tyngd än andras.

Jag insåg också att jag under den första rangordningen gjort ett par missar, vilket gjorde att mina resultat i ett par exempel stod ut från de andras: Jag hade exempelvis kvar en aning fenoler i munnen från vetebocken vilket störde/förstörde den torra stouten.

Det är mycket lättare att döma inom en kategori, och ännu mer så en underkategori och internt jämföra sinsemellan snarlika öl än att jämföra helt olika. Janko förklarade:
Det är som att ha en svart tjej, en blondin, en bil och en tax. Och så ska man bestämma sig för vilken som är snyggast.
Och det var verkligen en strid på kniven och riktigt små detaljer som till slut gav prislistan. Men jag kan garantera att det varit minimalt med slump och godtycke bakom besluten.

När bedömningen och listan var klar så kände jag mig gansaka slutkörd. Inte så mycket av alkoholen: Vi hade väl under de här timmarna haft i oss ungefär en halvliter öl var. Nej, det var en mental trötthet beroende på intensivt sensoriskt arbete.

Så när vi var klara och Jessica och de andra i den skandinaviska domargruppen kom för att ta över och utse den Skandinaviska mästaren så gick jag runt några varv i själva festivalen och hälsade på gamla och nya bekanta. Och drack en handfull öl, vissa bättre än andra.

Klockan närmade sig nu 15:30 och jag insåg att jag inte ätit något sedan frukosten vid åtta. Så i stället för att titta på prisutdelningarna och vara med på bryggarbuffén senare så åkte jag in till hotellet för att träffa frugan och äta mat.

För att sammanfatta så vill jag åter tacka Janko och de andra domarna för att jag så generöst fick sitta med och lära: Tack!

Någonstans här ska jag nog åter notera hur bra öl som bryggs därute i Sverige. Vi kommer säkert att få se flera av de som bryggt finalölen som kommersiella bryggare i en framtid.


= = =

Traditionellt har vinnaren av SM fått brygga sin öl kommersiellt. Jag såg att SHBF kommer att jobba för att även vinnaren Jakob Carlström ska få göra det med sin utmärkta gueuze De Volle Maan Geuze. Vilket skulle vara riktigt häftigt, har vi haft någon svensk sådan öl tidigare?

Jakob medverkar också i ett litet webb-TV-avsnitt här: länk.

1 kommentar:

  1. " ... med skillnaden att mina åsikter, listor och betyg skulle ignoreras för utgången av tävlingen. Det hela påminde alltså ungefär om mitt liv i övrigt."
    Falsk blygsamhet Bark! (Åtminstone vad gäller öl)

    SvaraRadera