2012-05-05

Henriks hembrygder: Hoppy Ending

I mars fick jag åter en kasse bärs från Henrik, hembyggaren vars öl jag recenserade för ett år sedan. Jag fick också en pdf-fil med noggranna notiser från bryggningen.

Fast eftersom jag ska döma hembryggar SM-finalen i år så tänkte jag försöka efterlikna SM-betingelserna och fick då en mer kompakterad lista.

Först ut blir Hoppy Ending som Henrik beskrev såhär:
Hoppy Ending: Svart IPA. Tappad på flaska 2012-01-29.
Svart IPA eller amerikansk svart ale är en så pass ny ölstil är den inte finns med i Svenska Hembryggarföreningens Öltypsdefinitioner. Så det vete fasen vilken man skulle lämna in den här i. 8G. Övriga klassiska starka specialöl kanske?

Dags att dricka och tycka!

Ölen pyser till ordentligt när jag öppnar kapsylen. Den är mycket mörkbrun, nästan svart. Vätskan är klar. Det jättestora skummet byggs upp utan fräsande. Det är kompakt och vackert varmvitt, sjunker ner sakta och lämnar en vägg av skumrester på glaset. Jättesnyggt!

Doften är rostad, men mer mjuk som en porter än de torrare stouterna. Gräddiga toner av kaffe och choklad, men också  en stram något torr och ren beska. Aningar av apelsin-suckat och lite aningar av alkohol (jag vet just nu inte hur stark den här är). Något lätt och inte så besk som jag trott, men gott är det.

Smaken är lätt och frisk. Söta fruktiga toner som får mig att tänka på apelsinsaft. Lite kaffe och sötlakrits. Lätt till medium kropp. Eftersmaken har en del alkohol liksom en stram maltig beska liksom en mild mjuk beska och lite drickchoklad. Slutet är mjukt och gräddigt, men också aningen kärvt.

Kolsyran är mjuk och lätt, små friska bubblor. Vätskan är krämig utan att bli tung.

Av någon anledning kommer jag att tänka på Slottksällans svarta öl, det finns någonting i den här som påminner om dem. Jag är inte helt klar på vad dock. En riktigt trevlig öl, och som en öl beställd i baren hade jag gett den 4,1 i betyg och helt i klass med många kommersiella brygder i stilen amerikansk porter.

Men betraktat som en svart IPA är den inte tillräckligt fokuserad på humlen och beskan.

1 kommentar:

  1. Var faktiskt ganska nervös inför recensionen av denna, mitt första försök på en Svart IPA. inte för att jag tycker att den blev dålig utan för att den är torrhumlad med din "antihumle" Fuggle. Övrig humle för smak och Arom är Bobek och Cascade, enligt bryggprogrammet ligger den teoretiska IBU:n på 60. En ganska hög slutdensitet på ölen gör dock att den kanske inte upplevs så bitter och får den att dra mer åt modern porter/stout. Alkoholhalten är 6,7%.
    Tack för ett mycket bra betyg :-) bäst hitintills.

    SvaraRadera