2012-05-06

Henriks hembrygder: Indian Wheat

Lika bra att beta av resten. Bra för samvetet om inte annat. Henrik lämnade lite hembrygder till mig för något slags analys. Och ni andra får läsa det, helt kostnadsfritt. Sån är jag.
Iw: Indian Wheat: Svårt att ange ölstil Wit/Veteöl/Belgisk Special/kryddöl. Tappad på flaska 2012-01-24
Låter faktiskt rätt spännande.

Redan innan jag öppnar flaskan noterar jag att innehållet är rätt grumligt. Hm, borde jag rulla flaskan eller hålla försiktigt? Vill jag ha med jästen eller inte? Jag väljer något slags medelväg och håller upp rätt så kraftfullt.

… vilket givetvis resulterar i ett stort jättekompakt skum som håller sig länge, lite rester blir kvar på glaset. Vätskan är som väntat behagligt grumlig (inga synbara partiklar som flyter omkring) och färgen kan bäst beskrivas som guld-orange.

Äh, nu blir det här i fel ordning. Jaja.

Doften är rätt intensiv. Alkohol och lösningsmedel, fruktestrar och flyktiga fenoler. Men också en mycket svag oxiderad ton av läder och papp. Tropiska frukter och exotiska kryddor. Väldigt låg sötma. Lösningemedelstonerna stör en del och övergår delvis till diesel-liknande toner. Apelsinskal.

Jag noterar en bra ren nästan svalkande beska i början. Sedan kommer det exotiska kryddor och frukter. Koriander? Pomerans? Grapefruktskal? Vetemjöl. Den är rätt torr, den här. En stram vete-syrlighet spelar väl ihop med frukttonerna. Kroppen är förhållandevis lätt, vilket är bra för en wit. Eftersmaken är frisk med en fin mix av citrus, beska, syrlighet och en mjuk kryddighet. Sötman dyker också upp efter ett tag och ger en förstärkande effekt på citrusen.Lösningsmedlen och lätt jordiga smaker dyker dock upp i slutet.

Kolsyran är frisk, bubblorna många och stora. Vätskan är lätt och aningen kladdig.

Den här var inte dum alls. Betyg: 3,37.

 Dags att försöka bedöma den mot Öltypsdefinition 6C Belgisk Wit.

Bouquet/arom: Citrus, kryddor och apelsin finns här. Tyvärr också fruktestrar och fenoler.

Färg/utseende: Den här är mörkare än vad definitionen tillåter. Fin grumlighet.

Smak: Den här har något för stor beska och humlefokus än vad som är önskvärt. Torrt. Friskt. Koriander (återhållet). Citrus. Allt finns där. Något för mycket kryddiga fenoler och fruktestrar för att passa stilen, dock. Syran är bra. Det finns dock lite för mycket höga alkoholer i den.

Kropp: Lätt,

Även här en kompetent brygd som tyvärr är lite utanför typdefen.

Men jag vet ju inte vilken stil som Henrik skulle lämnat in den i. Tror den skulle funka mycket bättre i 6D. Amerikansk veteöl.Om det inte vore för kryddorna, då.

1 kommentar:

  1. Detta är ytterligare något av en experimentöl som jag inte hade lämnat in i någon klass eftersom den hamnar någonstans emellan ;-)
    Nåväl, ölen humlades ganska sparsamt med amerikanska sorterna Cascade och Amarillo. Den kryddades också ganska rejält med Indisk Koriander som jag tycker ger någon slags träig citronté smak och lite lätt lösningsdmedel/tvåldoft vilket kanske inte låter så trevligt men resultatet blir gott och lite annorlunda. Kryddade även sparsamt med pomerans vilket du mycket riktigt detekterade. Maltbasen bestod av Vete-,Viennamalt, Caraplus 150 och en rejäl näve havregryn. Jästen som användes var en tysk veteölsjäst. Ganska utjäst och väger in på 5,3% alkohol. Bäst tycker jag den är om man dricker den riktigt kall på Hoegaardenvis.

    SvaraRadera