2012-05-24

Helsingborgs Lakrits

För knappt två månader sedan beställde jag några lokala öl från Systembolaget. Dels för att få tag i öl jag var nyfiken på, dels för att testa hur det fungerade.

Det gjorde det, och veckan efter fick jag hämta ut mina flaskor.

Sedan blev det mer eller ölstopp för mig under ett tag. Och den här flaskan har stått i kylskåpsdörren och skrattat åt mig. Har det känts som.

Helsingborgs Lakrits är en ljus lager från Helsingborgs Bryggeri som kryddats med lakrits från Lakritsfabriken Ramlösa.

Den enkla vägen hade väl varit att brygga en stark porter eller stout med lakritsen, vilket också hade varit en vink åt historien: Londonportern innehöll ofta lakrits på 1800-talet (Ron Pattinson nämner det exempelvis här). Men här är det tillsatt i en ljus lager på 4,6 % vilket gjorde mig betydligt nyfiknare.

Bryggeriet beskriver ölen såhär:
Drömmen om ett lite annorlunda öl började med två företag som båda valt att tillverka produkter ur en tradition av genuint hantverk. När Helsingborgs Bryggeri och Lakritsfabriken i Ramlösa nu samarbetar får du ett vackert, vildsint och karakteristiskt öl med toner av lakrits. Den subtila eftersmaken blandar sig snyggt med de ljusa dragen i en lageröl och dröjer sig kvar som en skön påminnelse om livets små glädjeämnen. Varje dag är en trevlig överraskning och en sann njutning.
Poetiskt. Dags att hälla upp. Om jag nu minns hur man får upp en sån här flaska…

Det pyser till ordentligt och ölen skummar nästan över i flaskan. Skummet i glaset är tre fingrar högt och varmvitt. Den klara vätskan är guldfärgad (7 EBC) är klar. Skummet håller sig kvar länga och lämnar en del rester på glaset.

Doften är något oren. Aningar av färg/lösningsmedel. Beska och blommor från ädelhumle. En aning mjölkchoklad i bakgrunden.

Smaken är först ren och rätt så söt, men också något besk. Aningar av deg och jäst som växer. Mineraler, melass och lite vört. Eftersmaken är sötare med en långsamt växande intressant ren sötlakrits-smak. Lakrits och maltsötma finns i slutet liksom lite gröna bär.

Kolsyran är stark, massor av små bubblor. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Jag gillar verkligen den delikata och försiktiga lakritstonen i eftersmaken, som räcker hur länge som helst och går från skånsk sötlakrits till ren laktitsrot, men lagerölen i botten känns inte riktigt mogen.

Betyg: 2,78. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor, beställbar i hela landet. Pris: 24:50 för 330 ml. Bäst före: 26.07.2012 (batch 42).

2 kommentarer:

 1. Testade den på ölfestivalen på Malmö Brygghus och tyckte väl också att den var ganska ok. Lite lagom lakritssmak. Var rädd att det skulle bli för mycket av den varan men ganska kul.

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson26 maj 2012 kl. 09:29

  Helsingborgs lakris provade jag på en ölprovning tillsammans med Glorias brewclub/Svenska Ölfrämjandet. God öl med lagom lakris smak. Kan det vara den vanliga Helsingborgs Lager som smaksatts med lakris? Någon som vet?

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera