2012-05-28

Hobgoblin

Det var SM och SkM i hembryggd öl i Uppsala i helgen. Jag var där för att lära mig hur finalen går till. Och jäklar vad det finns att lära.Eftersom jag är aningen trött i kväll kommer rapporten därifrån en annan dag.

Idag får ni nöja er med en recension.

Hobgoblin är en en engelsk extra special bitter (bryggeriet klassar det själva som en ”ruby  beer”) på 5,2 % från Wychwood Brewery Company, det är deras mest kända och sålda öl.

Hög tid för lite ölnostalgi: Hobgoblin var en öl jag drack en hel del av sådär 1995-1998 då det fanns till billigt pris på Linköpings studentkrogar. Det bör ha inneburit att det var Åbro som importerade det. Tror jag.

Jag skrev en recension vintern 2004, då jag druckit den från fat till kalops. Undrar var det kan ha varit? BA Norrköping? Nå, jag tyckte de var överdrivet maltig och gav njugga 2,93 i betyg.

Ytterst hög tid att skriva en en ny recension! Den här dracks från fat på trevliga Pipes of Scotland i Uppsala.

Färgen är mahogny-brun, vätskan klar. Det fingertjocka beigea skummet lämnar lite rester på glaset.

Doften domineras av karamelliserat socker och kola. Lite grönsaker och viss metallisk beska (i små mängder alltså). Den är ganska söt, men ändå balanserad.

Karamell och aningen metallisk beska även i smaken. Knäck. Medelstor kropp. Mjuk och rätt mild beska i eftersmaken med lite grönsaker. Torkade aprikoser i slutet liksom en mjuk beska.

Medelstor kolsyra. Vätskan känns stundtals lite tung.

Inga jättefel i den här… Grönsakerna finns där, men de stör inte speciellt mycket. Samma gäller för metallen. Men liksom 2004 tycker jag att Hobgoblin är lite för maltig och blir onödigt tung efter ett tag.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Fat på krogen (finns också på Systembolaget). Pris: 66:00 för en knapp pint. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar