2012-05-14

Brygghus 19 prototypprovning

Foto: Brygghus 19.

I tisdags, efter en del schemastrul, träffade jag och min gamle vän Reibert ett par blivande bryggare från Brygghus 19. Jag förstod det som att de kände Reibert via en hembryggarförening och på så sätt kom i kontakt med mig.

Hm, jag tog nog aldrig deras namn. Så dumt.

I vilket fall. Deras plan är att under hösten/vintern 2012 starta ett bryggeri i Karlshamn. Just nu var de i stadiet att försöka förbättra sina recept och få något slags linje i produkter och smaker.

Det var där vi kom in, tanken var att vi skulle prova deras prototyper och tycka saker utan att ha varit inblandade och färgade av den handfasta bryggprocessen.

Jag noterade flitigt, men lämnade kvar blocket i konferensrummet. Så här blir det lite lösa minnesfragment:

Vi började med en amerikansk pale ale på 3,6 %. Tanken är att det ska bli en folköl att sälja i de lokala livsmedelsbutikerna. Den har jag inga stora minnen av. Tror jag tyckte den var lite blek.

Så kom det två varianter på en APA som jag tror skulle ligga på 5,5-6 % med lite olika jäststammar och humlegivor. Som var okej, inga större fel men heller inget som direkt stack ut i smak eller kvalitet.

En ljus lager. Fast det var knappt prototypstatus på den eftersom det var det första de jäst kallt med underjäst. Och den var klart godkänd under de förutsättningarna. 

Sista flighten var en amerikansk IPA som just nu var någonstans kring 7,5 % vilket ansågs lite väl stark. En var riktigt trevlig och fick mig att tänka på amerikansk och brittisk ESB snarare än IPA. En annan hade förvarats fel och var äpplig intill odrickbarhet. För mig, de andra noterade det knappt.

Vi pratade en hel del under den här stunden. Om att starta ett bryggeri och allt jobb som är omkring det. Att det just nu inte fanns något bryggeri i trakten. På dem verkade det finnas ett intresse både hos lokala krogar och konsumenter för vad de håller på med.

Ett bryggverk är beställt från Kina, och lokal funnen och under renovering. De hoppades ha sina första kommersiella brygder ute i slutet av året. 

Det var intressant att höra deras tankar och funderingar såhär i uppstartsfasen, och jag hoppas det går bra för dem och deras kommande öl.

Hemsida och liknande är just nu nedprioriterat, kommunikationen sker på deras Facebooksida.

1 kommentar:

  1. Kul med ännu ett nytt bryggeri.
    Lycka till.
    Sven-David
    Lund

    SvaraRadera