2012-05-30

Shipyard Applehead

Shipyard Brewing Co. Det Maine-baserade bryggeriet är väl inte det mest omtalade i USA, men under de snaste 10 åren har det då och då dykt upp någon sort hos Systembolaget, importerade av World Beer Trading.

Applehead är en av deras nyaste öl, det är en amerikansk veteöl på 4,5 % kryddad med äpplen och en aning kanel. Enligt bryggeriet är den brygd på önskemål från de som gillar deras Pumpkinhead.

Själv har jag väl varit rätt skeptisk till deras öl när jag ätnker tillbaka, fast när jag kollar tillbaka så gav jag visst 4,05 till såväl Brewer's Choice Special Ale 2007 som Brewer's Choice Special Ale 2008. Lite blandade resultat.

Jag häller upp ölen och den ger ifrån sig ett rejält fräsande ljud. Det stora skummet är varmvitt och luftigt, men det sjunker ner rätt fort utan att lämna några rester efter sig. Färgen är guld (8 EBC) och vätskan klar.

Doften har lite syrliga vete-toner, men den domineras av kanel. Lite röda äpplen gör att jag kommer att tänka på söta äppelpajer.

Smaken domineras av kanel. Aningar av röda äpplen, vetemjöl och lite konstgjorda frukessenser. Eftersmaken bjuder på ännu mer kanel, men också en ren lätt beska. Avslutningen blänker till med lite röda äpplen, en lätt sötma och en aningen metallisk beska.

Kolsyran är kraftig men kort, små bubblor. Vätskan är torr och medelmjuk.

Jag antar att man måste ha växt upp med de här kraftiga kanelsmakerna som finns både i den här och de flaska pumpa-öl för att riktigt uppskatta den. Ungefär som vi nordbor och saltlakrits/salmiak. Funkar förbluffande bra till mintchoklad, dock. Mest konstig och konstgjord i övrigt, det senare sänker betyget märkbart.

Betyg: 2,45. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter maj 2012 (lagerstatus). Pris: 19:60 för 355 ml. Bäst före: 13.05.30.

3 kommentarer:

 1. Dricker den just nu i vårrusket. Håller med, lite tunn i smaken men intressant. Jag tror den öl funkar bäst på höstkanten, kanske med kräftor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast under hösten så finns ju pumpaöl, som är väldigt lik i och med att den domineras av kanel.

   Radera
 2. Ärligt talat smakar den för jävligt.

  SvaraRadera