2012-05-18

Henriks hembrygder: Ateisten

Så. Sista flaskan av de jag i våras fick i våras av hembryggaren Henrik.

Ateisten: Imperial Stout. Tappad på flaska 2011-07-23
Och det är visst den här som Henrik primärt var intresserad av att höra min åsikt om.

Ölen skummar över när jag öppnar flaskan. Vätskan är svart och klar med brun kant. Skummet är i glaset är varmt brunt, men det sjunker undan rätt fort utan att lämna några rester på glas eller vätskeyta.

Doften är lättare än vad jag väntat. Mjuka lite gräddiga toner, rostad malt, kaffe och lite nötter. Hittar en lätt syrlighet med (tyvärr) aningar av klor. Det finns en fin medelstor beska med lite blommiga toner.

Smaken är rejält besk med en märkbar syrlighet. Hårt rostat kaffe. Den är torr, stöddig och lite oslipad. Jag skulle gärna sett lite mer balanserande maltighet. Relativt lätt kropp. Lite tvåliga toner och en rätt kraftig alkoholton i eftersmaken, som växter till närmast likörliknande styrka. Tack och lov klingar det av mesta av i slutet och i slutet finns det en rå kaffeton och en lätt sälta samt lite mjölkchoklad. .

Kolsyran är lätt, bubblorna är små och kraftiga. Vätskan är ganska mjuk med en viss strävhet.

Mjneh: Det finns klart potential i det här receptet, kaffetonerna riktigt goda. Men kroppen var för klen och det fanns lite kantiga kemiska toner som störde i sin råhet.

Betyg: 2,9.

Därmed var jag klar med de här, och jag kan titta i den extra information jag från början fick om ölen:

… Ja, där stod det inget mer än det där jag redan visste.

Tack för ölen och tålamodet, Henrik, det har varit lärorikt för mig, hoppas det här givit dig något också.

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Tack själv för feedbacken. Hela laddningen var lite av ett experimentölstema denna gång. Några pga yttre omständigheter som inte kunde kontrolleras och några med planerade avsteg från normen.

  För att kommentera denna öl, "Ateisten", som var tänkt att bli något som liknade en favorit hos ett visst Danskt bryggeri, gissa vilken?

  Målet var i alla fall en fyllig och krämig IS på ca 8%. Jag träffade detta ganska bra men tyvärr blev bitterheten för hög då den landade på ca 95 IBU mot det tänkta 65-70 IBU. Upptäckte detta lite sent och kunde inte korrigera för detta då. Tillsammans med kombinationen av mycket mörk och rostad malt i receptet upplevs den av mig som för bitter och torr precis som jag anar att du själv upplever den efter att läst din analys. Med en lättare beska tror jag den upplevts helt annorlunda och sötare/mjukare. Jag hade gärna sett den mindre syrlig vilket troligen beror på lite lång mäskning av den mörka malten.

  Sältan tycker jag är ok och jag förknippar den lite med Islay Whisky som också är en trevlig maltdryck :) Jag tycker även den drar ganska mycket åt lakrits i eftersmaken, det som du kanske upplever som kaffe/rostad malt. Alkoholtonerna känner jag inte av alls, men jag är oerhört okänslig för den smaken har jag fått lära mig under diverse provningar, samtidigt är jag extremt känslig för diacetyl (smörkola liknade smak som jag mer upplever som lite härsket smör och stör mig ganska mycket). Det är intressant att man har så individuella preferenser vad gäller doft och smaksinne.

  Korrigeringar till nästa bryggning blir i alla fall en mindre beska, lite mer karamellmalt för en sötare touch och fylligare kropp, kortare mäskning/kallmäskning av den rostade malten, vattenbehandling mer mot fyllighet än stramhet/bitterhet samt en annan jäst. Så om något år eller så kommer kanske en flaska "Ateisten 2" till herr Barks residens..

  Lite suspekt är överskumningen, det borde den inte gjort och tyder på infektion av vildjäst eller kanske jäst som vaknat till liv efter varm förvaring. Ölen är ju "levande" som konsekvens av flaskjäsning. Min nyligen öppnade flaska pyste mycket lätt och visade ingen tendens till att stiga i halsen på flaskan. Den öppnades runt 12 grader.

  Återigen stort tack och hoppas att du får dricka något från mig nästa helg ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänkte att du hade haft i en hel del färgmalt - den mörka färgen på skummet indikerade det.

   Om jag ska försöka se någon hussmak så är det fortfarande den där aningen av tvål i bakgrunden. Det är bättre än i den förra omgången men finns fortfarande där.

   Radera