2012-05-15

Malmö Brygghus Vete-ÖlI torsdags var jag och frugan i Malmö. Främst för övernattning innan Köpenhamnshelgen, men det blev en del flanerande i det blåsiga vårvädret. Utan någon som helst planering så var vi plötsligt hungriga och lika plötsligt såg jag en stor Mazetti-skylt. Insåg att vi var i närheten av Malmö Brygghus.

Där fick det bli mat och öl, efter lite tvekan. Det var inte säkert att vi var sugna på den pubmat som fanns på menyn.

Puben med bryggverket var betydligt mindre och intimare än vad jag föreställt mig. Vi beställde i baren. Hamburgare och Vete-Öl till mig, Spareribs och Pale Ale till Caroline.  Burgaren var försiktigt kryddad med koriander, oväntat men gott. Dock kändes färsbiffen aningen kokt. Servisen glömde Carolines smör och bröd, men det fixades fort.

Samtalsämnet i baren var ett enda: Copenhagen Beer Celebration. Vilka hade fått biljetter? Hur skulle det funka? Vilka öl var mest spännande?

Hur var då deras witbier Vete-Öl (5,1 %)? Jag ger er svaret i resans enda klassiska recension!

Färgen är gul-orange, vätskan grumlig, Litet vitt skum som ger lite trevliga skumrester när det sjunker.

Doften har trevliga och tydliga veteölstoner, jag kommer emr att tänka på Bayern än Belgien. Bananer. Nejlikor. Aningen humlebesk och samtidigt stramt söt. Svaga toner av färska frukter i bakgrunden. Eftersmaken har en långsamt växande syrlighet och fina kryddiga fenoler.

Kolsyran är kraftig, bubblorna lätta och små. Vätskan är en liten aning kladdig.

En mycket lättdrucken törstsläckare med en viss torrhet som var en positiv överraskning för mig.

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 66:00 för 400 ml.

4 kommentarer:

 1. Jag fick en flaska i present av den här och jag måste erkänna att jag blev besviken. Ölet var torrt och friskt, men nästan helt smaklöst. :( Kanske är det bättre att få det i tapp än flaska!

  SvaraRadera
 2. Jag har även smakat pale ale samt deras pilsner. Inga dåliga öl. Vete ölen gjorde inget större intryck på mig.
  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 3. Har helt missat Brygghuset - och kanske för att jag inte är sån connaisseur som du.. Men bra tips, ännu ett ställe att upptäcka. Men burgare med koriander...?! Låter sådär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ingen tvålorgie i köttfärsbiten, snarare en försiktig örtkrddighet.

   Radera