2012-05-05

Evil Twin Russian Roulette

Russian Roulette är en amerikansk svart ale bryggd av Evil Twin Brewing hos Amager Bryghus. 7,1 %.

Ni som inte läst min text om det här projektet bör nog göra det här.

Färgen är svart, det tre fingrar höga skummet kallt vitt. Det sjunker långsamt och lämnar massor av skumrester på glaset.

Doften är humlig och rostad med lite brända toner. Massor av beska dofter, aningar av kaffe och mörk choklad. Mjuk alkohol, grillat kött och en aning av lakrits.

Smaken är mjukare och mer avrundad än väntat: Gräddigt kaffe och mörk choklad, aningar av kakao. Beskan växer allt eftersom och ger tillsammans med smaker av apelsinskal och grapefrukt. Medelstor kropp. Eftersmaken är en mix av rena besk-syrliga citrustoner och mjukt kaffegodis. Slutet är beskt.

Kolsyran är medelstark, de få bubblorna medelstora. Vätskan är torr.

Svart ale är en svår stil. Den ska ju kombinera IPAns beska och stoutens rostning, men oftast känns resultatet som en överhumlad amerikansk stout. Den här är bättre än de flesta, men jag saknar något i smakmixen. Kanske lite mer sötma?

Sedan är ju idén med två öl, där man inte vet vilken man får, är väldigt rolig. Fast i verkligheten var det ju väldigt lätt att se vilken öl som fanns i vilken flaska. Det hade kanske funkat bättre i burk?

Och som den ölnörd man är så var jag ju tvungen att göra det uppenbara och blanda de två med varandra, ungefär lika delar. Det blev sämre, och en ytterst oväntad fet smak av billig tvål var det som jag minns bäst av mixen. Rekommenderas inte…

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Varuprov. Bäst före: 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar