2012-05-05

Inför Russian Roulette

Foto: Omnipollo.
Två olika öl. En och samma etikett. Ännu ett stycke öl-nytänkande som i alla fall fick mina ögonbryn att höjas när projektet efter nära ett halvårs smusslande presenterades i början av mars.

Bakgrunden är att svenske fantombryggaren Henok Fentie (Omnipollo) och danske fantombryggaren Jeppe Jarnit-Bjergsø (Evil Twin) utbytt åsikter via mail under en tid. De insåg att de hade mycket gemensamt i sin syn på öl, och efter ett tag konkretiserades planerna på att göra någonting gemensamt.

Fast på ett helt annat sätt än de nu så vanliga samarbetsölen.

Det hela mynnade ut i att de just skulle brygga varsin öl som skulle dela vissa egenskaper som beska, humling och alkoholhalt. Men det skulle säljas som en öl: Kunden skulle egentligen inte veta vilken öl som fanns i flaskan. Ölen skulle dock ha något slags röd tråd ”[…] så att en person som uppskattar den ena inte ska bli besviken när han/hon får 'fel' öl”.

I vintras åkte de till Amager Bryghus för att konkretisera planerna tillsammans med bryggaren Jacob Storm.

Det resulterade i en amerikansk IPA skapad av Henok och en amerikansk svart ale av Jeppe, båda kraftigt humlade och på 7,1 %. Eftersom kunden inte visste vad som skulle komma ur flaskan var namnet ganska givet: Russian Roulette.

Etiketten är närmast två etiketter över varandra; de har designats av Karl Grandin (den associationsrika och översvallande Omnipollo-delen), och Martin Justesen (den strama Evil Twin-delen).

Den ljusa varianten är betydligt kraftigare i beskan och inte så maltig som en del amerikanska och flertalet svenska AIPA är. Det är givetvis ingen slump:
Omnipollo brygger i regel uttrycksfulla men eleganta öl [...] men vi vill samtidigt djupdyka i olika riktningar. Dels för att lära oss och dels för att vi upplever att den svenska bryggscenen har en förmåga att ofta lägga sig i landet ”lagom”.

Jag vet att jag provocerar många när jag säger det men till dagens datum har det knappt bryggts en enda riktigt amerikansk India Pale Ale i Sverige. Det mesta jag smakat på är en kompromiss.

Slutsats: man kan hata eller älska Russian Roulette men någon kompromiss är det inte.
Jag har inte alls uppfattat det så. Å andra sidan har jag inte varit på plats i USA och druckit originalen där. Å tredje sidan vill jag gärna ha en bra maltighet även i en AIPA. Exempelvis tänker jag på den Avery India Pale Ale jag drack förra helgen.

Fick ett paket med två flaskor i mars, men av olika anledningar har jag inte druckit dem förrän igår. Vilket jag inte riktigt gillat, men men.

I övrigt håller Henok och Jeppe redan på med nästa grej: Project Free Beer. Manker Beer Blog skriver mer om det här. ”Endast till de ca 30 krogar som förbokat i Sverige, resten går till USA och andra länder i Europa” berättar Henok om detta.

Nå, det där räcka med inför-snack. Dags att dra fram gårdagens recensioner!

Jeppe, Henok och Jacob myser bland tankarna. Foto: Omnipollo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar