2012-05-06

Henriks hembrygder: Svarten

Öl fem från Henriks påse. Den beskriver han såhär:
Sv: Svarten: Sweet Stout/Belgisk Stout. Tappad på flaska 2011-12-28.
Och den tänker jag bara recensera utan att titta på typdefar.

Det pyser på bra och sticker upp en del skum uf flaskan när jag öppnar den. Skummet är jättestort och luftigt, det sjunker undan rätt fort dock. Färgen är ljust varmbrun. Inga skumrester på glaset blir kvar. Själva vätskan är kolsvart.

Doften är söt och … svart. Rostat korn. rostade nötter, sötlakrits. Lite jäst och trä. Melass och träkol. Det finns också en lätt ton av hårdplast. Annars är det en väldigt inbjudande doft: elegant och ändå lite rå. 

Smaken är torr och rostad. Värdigt amerikansk, tycker jag. Lite saltlakrits, grillade grönsaker med lite vidbrända kanter. Men så plötsligt dyker det en mjukt julkryddigt jästig ton upp som får tankarna att gå till belgiska svarta öl, precis som utlovat. Eftersmaken saknar i stort den belgiska tonen, utan fokuserar på en behaglig beska, rostade toner med aningar av lakrits och mörk choklad samt en mycket lätt sälta.

Under ett kort tag smakar den som att äta pepparkakor och dricka julmust, men det passerar fort undan.

Kolsyran är rätt kraftig, men bubblorna samtidigt stora och mjuka. Vätskan är medelmjuk, annars känns torrheten som ett typiskt drag hos Henriks öl.

Det här är en god och kompetent öl, även om jag inte riktigt blir klok på den, eller lätt kan placera den i ett fack. Påminner faktiskt lite om en snäll variant av Nøgne Ø Underlig Jul.

3,65 blir betyget.

Funkar bra till choklad.

3 kommentarer:

 1. Hej,
  Kul att den smakade. Det var en liten specialöl detta. Den jästes med underpitch av originaljästen som var Nottingham, senare tillsattes ett gammalt paket Belgian Abbey för att få till lite belgisk karaktär och för att få en lite högre utjäsning. Kryddorna som användes var Indisk Koriander 1g/l och kanel 0,1ml/l. Ölen flaskjästes med mörkt muscovadosocker som jag tycker ger lite melass och lakritssmak. Detta tycker jag passar fint till mörka öl och har blivit lite av ett standardförfarande. Ölen ligger bara på 4,2% men jag tycker den upplevs som lite större. Den passade bra till lite kryddigare lax också. Tyvärr är den redan slut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte dum alls. Tänk, kanel som så lätt slår igenom märkte jag inte alls!

   Radera
 2. 2st kryddmått kanel på 20l ska ha det svårt att kriga fram smaken i konkurrens med allt annat. Jag tror däremot kanelen kan ha en viss smakförhöjande effekt hos chokladmalten. Ofta tycker jag det ger ett bättre resultat att krydda i underkant när man spetsar till sin öl. För mycket kryddor blir ofta bara konstigt och inte särskilt behagligt att dricka. Subtilt är ordet jag söker.

  SvaraRadera