2012-05-01

Brutal Brewing Hale To Nothing

Egentligen var det tveksamt om jag skulle dricka någon öl i kväll.

Och om det skulle bli så så hade jag tänkt mig en parallellprovning av ett par dåliga samveten.

Men så tittade jag igenom öl-lagret, egentligen för att leta efter en öl jag ville kolla etiketten på. Och då hittade jag den här flaskan. Fingrade lite på den och funderade ”det här ser precis ut som en amerikansk  swingtop-kapsyl”. Just som jag tänkt den tanken hördes ett pysande ljud från flaskan i mina händer.

Asch.

Jaja.

Inte mycket att göra år det, utan konstatera att den här ölen kommer att recenseras relativt varm, strax under rumstemperatur.

Hale To Nothing är en amerikansk pale ale på 4,5 % brygd på ekologiska råvaror av Spendrups' dottermärke Brutal Brewing.

Såhär skriver de i sitt pressmeddelande:
Med vår nya öl vill vi påminna alla och envar om att det är just de små stunderna av ingenting som ger oss kraft. Hale To Nothing är en god ekologisk ale och en riktig session beer som verkligen passar att avnjutas närhelst man vill ha en öl med fräsch, men inte för påträngande karaktär.
Färgen är ljust guld (7 EBC), vätskan mycket klar. Det fingertjocka kompakta skummet är varmvitt, det sjunker rätt långsamt ner utan att lämna rester på glaset. Det påminner i utseendet mer om en exportlager än en APA.

Doften är lätt. Lite maltiga bröd-toner, aningar av deg, knäck och gamla kryddor. Tonerna är unkna och lite instängda. En anonym beska i bakgrunden.

Smaken är… obalanserad. Kladdig maltsötma, unkna toner av gammalt bröd och en vass kemisk beska. Smakerna går inte ihop. Dessutom: Blött papper – pappersmassa. Medelstor kropp. Eftersmaken är dov, den känns på något sätt gammal. Till det en kemisk beska med lime och citronsyra som snarare gör den syrlig. Melass och honung i slutet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är friska nästan vassa. Vätskan är på samma gång lite torr och lite kladdig.

En av de underligaste tolkningarna av amerikansk pale ale jag träffat på.

Jag drack inte upp flaskan.

Betyg: 2,23. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment från april 2012. Pris: 13:90 för 330 ml. Bäst före: 01MAR2013.

Senare tillägg: Med det jag nyligen lärt mig om Systembolagets urvalsprocess för sina stora inköp hos Portersteken (direktlänk, en text alla borde läsa!) så blir jag väldigt fundersam över hur Systembolagets tender såg ut för det här inköpet. Var det verkligen det här de tänkt sig?

9 kommentarer:

 1. Ja detta var en mycket märklig tolkning. Jag hade ändå förväntat mig en fräschör och lite uppfriskande men inget av detta fanns. Riktigt dåligt.

  SvaraRadera
 2. Min flaska började läcka när den fick ligga ner i kylen några timmar. Så (även) kapsylen lämnar nog en del att önska.

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson2 maj 2012 kl. 09:13

  Det var väldigt längesedan det kom något bra på Systembolaget från detta bryggeri. Jag har blivit väldigt besviken på Spendrups. För närvarande så har jag inga planer på att köpa detta öl.
  Sven-David

  SvaraRadera
 4. En snabbtitt i lanseringsplanen avslöjar att det ska vara en svensk ekologisk öl till BAS, med uppskattad försäljningsvolym på 150 000 liter om året. Ganska få svenska bryggerier som kan/vill leverera en sådan volym av ett enda öl. En ganska stor begränsning redan där, och så innebär väl ekologiska ingredienser ytterliggare något av en begränsning. Det kan ju ha varit så att den inte var riktigt vad de hade tänkt sig, men att det ändå var det som närmast stämde in av de offerter som kommit in.

  SvaraRadera
 5. En mer slätstruken pale ale har jag nog aldrig råkat på. Gör verkligen skäl för sitt namn.....

  SvaraRadera
 6. Finner det kul hur olika man kan tolka samma öl. Jag tycker den är helt fantastisk. Märk väl att min senaste flaska avnjöts väl kyld vid Vätterns strand under solnedgången strax innan kvällsdoppet. Det är ändå en fantastisk skapelse av ett svenskt bryggeri. Jag är inte extremt väl bevandrad men håller den högt tillsammans med Gotlands Bryggeris Sleepy Bulldog, men då går alkoholprocenten upp markant. På gott eller ont beroende på preferenser... =)

  SvaraRadera
 7. Ursäkta mig, men det är inte en amerikansk pale ale, det är en brittisk pale ale. Enligt både Ratebeer och deras egna hemsida.

  SvaraRadera
 8. Den här ölen gör själ för sitt namn om man tar bort "hale to". Jag vet inte hur du lyckades klämma fram så många smaker för det där var den mest smaklösa öl jag haft förhoppningarna på. Vi är helt överens om betyget för den är iallafall inte äcklig rakt av.

  SvaraRadera