2012-05-19

Från Svenska Småbryggerier-provningen

Idag höll jag ölprovning på De Klomp där vi kollade runt bland de svenska småbryggerierna.


Vi startade med min favorit: Oppigårds Smithy Ale. "Ett utmärkt öl för att umgås" skriver bryggeriet. Jag håller med. Ett av deras första öl som nu åter är i produktion.


Helsingborgs Lakrits blev öl nummer två. En ljus lager från ett bryggeri vi inte sålt på krogen tidigare. Mycket diskret sötlakrits som dök upp först i eftersmaken.

Trean blev en lättare APA: Kallebryggeriet Kung Inge (även detta en bryggeripremiär). Betydligt mer maltig än Smithy Ale och mer av ett matöl. Sveriges snyggaste etikett, tycker jag.


Eftersom ölen som egentligen skulle vara #4 visade sig vara skadad så fick vi snabbt improvisera fram en annan, en whiskeyfatlagrad engelsk porter: Slottskällans Whiskeylagrad Bourbonlagrad Svart. Här fick publiken gissa och prickade efter en stund helt rätt.


Öl från ett fantombryggeri lyckades vi också knipa in: St Eriks IPA. Stiltrogen och besk, men ändå… Tja?

Sista ölen kom från Eskilstuna Ölkultur, deras säsongsöl Vårvinter 2012, en välgjord belgisk IPA, kanske den första i sitt slag i Sverige?

Den avslutande handuppräckningen vanns med förkrossande majoritet av Vårvinter 2012.

5 kommentarer:

 1. Vad var det för öl som egentligen skulle varit #4?

  SvaraRadera
 2. Fantombryggeri var det... skumt att man (läs : olika öl-geeks och bloggare) prisar Mohawk och Mikkeller mfl så mycket och samtidigt ger ett varumärke så mycket skit som St Eriks när det enda de gör är att dela själva bryggtiden med Sigtuna.

  SvaraRadera
 3. Smak och preferens är ju olika, men i min värld ligger S:t Eriks inte i samma klass som vare sig Mohawk eller Mikkeller. Man kanske inte kan säga att Jessica Heidrich gör tråkig öl, även om den är snäll och publikfriande, men det stora problemet tycks vara att S:t Eriks är så fruktansvärt ojämna i kvalitén. Jag tycker var och varannan flaska smakar grönsak, diskvatten eller gröna äpplen!

  SvaraRadera
 4. Anonym: Förstår inte riktigt vad du menar. Själva grejen med att t.ex. Mohawk, Mikkeller och S:t Eriks köper kapacitet på befintliga bryggeri är ju något som framförallt mikrobryggerierna själva kritiserar (några av dem åtminstone). Vart ölen bryggs läggs det mindre vikt hos konsumenterna. Däremot brygger S:t Eriks öl som lägger sig i den mildare delen av skalan och det tilltalar inte alla. Något jag inte tycker är konstigt, tycker att flera S:t Eriks öl är perfekta som introduktionsöl. Deras IPA kan jag dock hålla med Bark om att den inte blev så bra.

  SvaraRadera