2011-08-21

Strömsholms Kanalöl

Kvällens sista öl på De Klomp igår blev även det en ny svensk: Kanalöl från Strömsholms Brygghus. Det är en engelsk brown red ale på 4,5 % mestadels humlad med East Kent Golding. Det är även årets mässöl på SMÖF.

Jag undrar om den här ölen är bryggd i det gamla bryggeriet i Kolbäck eller i det nya i Köping? Tror det nya skulle stå klart i juni så tidsmässigt kan de ha hunnit brygga den här på det nya större stället. Någon som vet?

Färgen är mörkt brun, vätskan klar. Det låga skummet är varmt beige.

Doften är lätt med lite karamell-malt och mörkt bröd. Lätt ren beska.

Smaken är frisk och lite humlig. Mörka mogna bär. Den är ganska lätt i smak och kropp, men långt ifrån blaskig. Det är snarare en klassiskt engelsk lättdruckenhet. Trevliga torra toner i eftersmaken med lite knäck och rostat korn. Växande ren beska och lite röda äpplen i slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små och ganska mjuka. Vätskan är lätt och känns lite torr i munnen.

En trevlig och klassiskt lättdrucken brown ale utan den där tröttheten många i stilen kan ha.

Betyg: 3,18. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

Senare tillägg: Enligt bryggeriet själva, som bryggt den här i Köping, är det inte en brown ale utan en red ale. 

2 kommentarer:

  1. Var i både Hallstahammar, köping och Västerås i helgen och besökta bolag i alla orter för att hamstra lite lokalöl.... Efter att gjort detta tror jag du kan dra slutsats av flaskan om den är bryggs i köping eller Strömsholm.... Står vägbeskrivningen till bryggeriet (köping) på själva etiketten eller är det en påklistrad lapp på flaskan? Såg båda varianterna och drar mina slutsatser därifrån ;)

    SvaraRadera
  2. Ah...såg nyss att det var fat....nevermind me..... :)

    SvaraRadera