2011-08-28

Ernst August Hanöversch Pilsener Naturtrüb


Jodå, jag överlevde Tysklandsturen. Det har redan önskats reseberättelse, och det kommer när jag vilat mig i form igen. Och gått igenom de knappt 400 bilder jag tog. Och dechiffrerat det jag skrivit i mitt notisblock.

Under tiden kommer den första öl jag recenserade i måndags, den kommer från Ernst August Brauhaus, Hannovers enda bryggpub. Det finns egentligen två snarlika etabilisemang till, men då är det snarare tal om utställningsverksamhet för ortens storbryggerier Gilde och Herrenhäuser som båda ligger utanför staden.

Ölen i fråga heter Hanöversch Pilsener Naturtüb och ligger på 4,7 %. Den är framställd av ekologiska råvaror.

”Pilsener” i namnet, men inte är det någon tysk pilsner inte. Jag väljer att tolka det som att de gör som danskarna och kallar en ljus lager på 4,5-5 % för pilsner, för typen är otvivelaktigt en kellerbier, om än en lite ljus sådan.

Färgen är kallt gul (7 EBC), vätskan grumlig på ett veteöl-sätt. Det två fingrar höga skummet är vitt och lämnar en del skumrester på glaset.

Den milda avrundade doften är något söt med lite mineraler.

Smaken är rätt ung med en lätt beska. Aningar av hallon och hjortron. Vetemjöl, nybakt bröd och en aning av jäst. Arketypiska kellerbier-orenheter. Eftersmaken är mjuk med toner av mjöl, deg och en mild otydlig beska.

Kolsyran är mild, bubblorna små och friska. Vätskan är gräddig.

En duglig kellerbier utan att sticka ut på något speciellt sätt.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Ur lagringstanken på bryggpuben. Pris: 3:40 € för 400 ml (den törstige kunde också köpa en 2 l-kanna för 16:30 € eller ett 10 l-fat för 77:60 €. Men inte om man satt på uteserveringen).

1 kommentar:

  1. Ser ut om en god öl, och som vanligt en trevlig recension!
    Tycker nog att det amerikanska användadet (eg. Beeradvocate) av "kellerbier" som någon sorts "stil" i grunden är lite korkat. Det är lite som att kalla "real ale" eller "färsköl" för en stil. Kellerbier är helt enkelt ett (ofta lite omoget) färsköl. Vanligen ett ljust lageröl eftersom tyskt öl vanligen är just det. Att som bryggeriet kalla det omogna ölet för pilsner är ju inte heller helt rätt(även om ölet säkerligen skulle bli just en pilser om det fått klarna genom lång kallagring).
    Kanske "untergäriges helles Kellerbier" vore en stil? ;)
    (om det nu behövs fler....)

    SvaraRadera