2011-08-11

Drakens DIPA

Drakens DIPA är en dubbel IPA på 8,5 % bryggd av Oppigårds Bryggeri. Receptet är dock inte Björns och de andras; det är skapat av Tomas Lundqvist, Rick Lindqvist och Magnus Ahlström som har bryggerikollektivet Draken i Göteborg.

Den här ölen vann hembryggar-SM 2010,  och som en del av vinsten erbjöds de att brygga det i större skala hos Oppigårds i vintras. Detta öl såldes till krogarna på fat, och lyckades på något sätt hittas av Systembolaget som gillade vad de såg och beställde ytterligare en batch till höstens släpp.

Jag drack den i våras och gillade den, även om jag aldrig recenserade den. Det gjorde jag däremot med ett test som Drakens själva gjorde i våras, och jag gav den då 3,9 i betyg (länk).

Färgen är bärnsten med lite orange (18 EBC), det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt. Det sjunker sakta ner utan att lämna mycket skumrester på glaset.

Doften är tjock och humlig; citrus- och exotiska frukter som grapefrukt, apelsiner, gröna druvor, aprikos/persika cumquat och omogna bananer. Lite kemiska toner av gummi och trälim i bakgrunden. Givetvis finns en bra beska, men den är inte så tung som den lätt blir i öl av den här typen.

Smaken är först mycket besk och humlig, dessutom är den söt och har en stor kropp. Fruktiga toner av grapefrukt, omogna jordgubbar, aprikos och stjärnfrukt. Dessutom hittar jag aprikos-apelsin-marmelad och en svag aning av gummi och metall. Eftersmaken är torr med lite frukter som persika, aprikos och stjärnfrukt. Syrlig-beska toner av färska örtkryddor och blommor (maskrosor) samt en aning av stärkelsesirap. Torr beska i slutet.

Kolsyran är stark med medelstora bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En trevlig och fruktig DIPA med massor av smaker. Kanske aningen torr för min smak. Den är dock inte alls så alkoholig som hembryggden var, och jag tror att den som fanns på fat i våras var aningen beskare.

”Sveriges bästa DIPA!” har andra ölbloggare utropat. Men med risk för att mitt minne ruttnat tror jag att jag gillade Specialbryggd #2 DIPA från Nynäshamns Ångbryggeri aningen bättre. Men den här är tveklöst mycket prisvärd, och med en lagom alkoholhalt.

Betyg: 4,03. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment augusti 2011 (lagerstatus). Pris: 22:90 för 330 ml. Bäst före: JAN 12.

6 kommentarer:

 1. Fråga.. Vid vilken temperatur brukar du dricka ölerna du recenserar på bloggen? Jag är medveten om dom olika generella serveringstemperaturerna men brukar själv börja smaka fast tex. En DIPA är nästan kylskåpskall och sedan jämföra när ölen blir mindre kall. Just denna öl hade jag dock inte tillgång till kylskåp utan kylde i ett handfat med lite isbitar för att öka på hastigheten på nedkylingen, jag tror den kan vart 17 grader kanske, en aning för varm? Men jag tyckte den var riktigt god, ska dock testa den en till gång från kylskåpet, bara för att :)

  SvaraRadera
 2. Haha jäkla iPad, /bluealbum

  SvaraRadera
 3. @nöjesliv: Bra fråga. Jag har ingen termometer men flaskan hade stått i kylskåpet. Innan jag öppnade den hade den stått ungefär i trekvart i rumstemperatur. Sedan dricker jag rätt långsamt när jag recenserar, så säg att temperaturen gick från 12-20 grader under drickandet.

  SvaraRadera
 4. Det här blir helt klart en av de första flaskor jag ska plocka upp när jag kommer hem från London. Tack för en bra recension!

  SvaraRadera
 5. Tyvärr så buteljerades ju aldrig Specialbryggd #2 DIPA från Nynäshamns Ångbryggeri och är således ganska irrelevant. Den dipan som Nynäs har buteljerat ett par ggr är ju en brittisk dipa (om ens det?) och smakar inte i närheten av den ovan nämda ölet. (Ja, jag köpte några flaskor iår med och blev besviken även detta år. Maltbomb++).

  SvaraRadera
 6. Ett riktigt trevligt grepp av Oppigårds att låta hembryggarmästarna nå ut till en större publik. Draken var riktigt riktigt bra tyckte jag :-)

  SvaraRadera