2011-08-30

Mohawk Rye Lager

Nästa paket med kommande ölflaska fick jag äntligen loss från posten idag. Den innehöll en Mohawk Rye Lager, en wienerlager bryggd med rågmalt och crystal rye, sammantaget nära 20% av malten består av dessa sorter. Till det amerikansk humle.

Den har tagits fram av Mohawk Brewing Company (Wicked Wine's eget märke) och bryggaren Stefan Gustavsson och har bryggs hos Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Alkoholhalten är 5,3 %.

Färgen är ljust kopparfärgad (20 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka varmvita skummet faller snabbt ner utan att lämna mycket skumrester efter sig.

Doften är frisk med en del fin humle liksom söta toner av smörgåsrån och Digestive-kex. En mild beska med toner av lime som stundtals drar åt rengöringsmedel. Färsk humle och lite grädde. En blandad historia.

Smaken är först rent besk. Sedan kommer en snabbt passerande kraftig sötma. Det lugnar ner sig sedan med toner av kakor/kex och syrliga frukter (kiwi, lime), lite brunt matbröd och aningar av rostade nötter och viss jordighet. Den gräddiga eftersmaken innehåller lite värmande alkohol, lime, apelsinskal, mörkt bröd och en aning äppeljuice. Avslutningen är mild och gräddig med en aning honung.

Kolsyran är mild, de små bubblorna friska. Kolsyran är medel-mjuk.

Rågmalt är ganska illa sett av bryggare då den har en förmåga att kladda igen alla ledningar och silar i bryggverket, men den ger en lite rå och kakig ton i öl som kan vara intressant, lite av en motsats till den avrundande havren. Jag kommer att köpa en flaska till på torsdag och ställa undan den någon månad:Tror den kommer att vara snäppet bättre då, för den här är en bra och intressant öl men fortfarande aningen spetig.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment hösten 2011, släpps 1 september (lagerstatus). Pris: 26:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 120210 (batch wwråg1102)

Bild: Wicked Wine.

2 kommentarer:

  1. Tycker att denna är en av dom mest spännande svenska ölen på länge för egen del. Ska bli intressant att prova framöver. // Malt

    SvaraRadera
  2. Medhåll! Något spetig/spretig javisst, det som gjorde den intressant var att även om den drog åt olika håll så fanns det något trevligt i varje ände. Har en på vänt också för en extra åktur i oktober.

    SvaraRadera