2011-08-29

S:t Eriks Rauköl

Distributören Galatea Spirits har genom åren varit vänliga och ibland skickat smakprovs-öl till mig. Ofta har de ölen blivit liggande och recenserats ett bra tag efter att de kommit på Systembolaget, vilket ju förtar lite av reklamvärdet för Galatea… Så när jag häromveckan erbjöds ett prov av deras nya öl S:t Eriks Rauköl så bestämde jag mig för att recensera den innan torsdagens släpp.

Rauköl är som namnet antyder en rökt lageröl i den tyska rauchbier-traditionen. Men i stället för den vanliga rökmalten från Weyermann i Bamberg så har den här gjorts på gotländsk malt, som rökts över björkved. Som vanligt med Galateas egna öl är det Jessica Heidrich som skapat ölen, som sedan bryggts hos Sigtuna Brygghus. Alkoholhalten är 5,9%.

I det pressmaterial jag fick med ölen noterar Galatea att det är ”Sveriges första rauchbier som lanseras på Systembolaget”. Inte sant: Strömsholms Malakias såldes i vinäkällarbutikerna i mittimånaden december 2010 (men är en ale).  Helsinge Rököl, som minst funnits sedan 2005, har en längre tid funnits i beställningssortimentet och som lokal vara i vissa butiker i Hälsingland. Utanför Systembolaget har dessutom Närke Kulturbryggeri bryggt Anders Göranssons Bästa Rököl.

Färgen är klarbrun (30 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är varmvitt och sjunker snabbt ihop utan att lämna några rester på glaset.

Doften är rökig på ett tydligt Bayerskt vis: Trä, chark, lite färska örter och östkust-whiskey. Lite rena beska toner. Den är ganska torr.

Smaken är märkbart torrare och något beskare än sina Frankiska förlagor. Lite örter, rökta toner av bränt trä, charkvaror och lite gamla fuktiga källartoner. Eftersmaken är avrundad med lite alkohol, beska örtkryddor, blommor och en tillbakahållen rökighet som parar ihop sig väl med de andra smakerna. Avslutningen är träig med en torrhet som får mig att tänka på maskrosblad.

Kolsyran är rätt kraftig med kortvariga vassa bubblor. Vätskan är mycket torr.

En rätt stram och torr rauchbier med en uppfriskande beska i bakgrunden. Inte illa alls!

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: I Systembolagets tillfälliga sortiment från 1 september 2011 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2012-06-15.

Bild: Galatea.

4 kommentarer:

 1. Njae. Det blir inte automatiskt en Raucbier bara för att det är bryggt på rökmalt. En Rauchbier är ett lageröl per definition (Token är överjäst och så även Malakias?).

  SvaraRadera
 2. @Niklas von Schéele: Nej, det är en (amerikansk) porter.

  @Jessica: Jag trodde faktiskt Malakias var en lager i grunden. Ska kolla det. Den smakade ju väldigt Rauchbier i alla fall. Måste kolla upp det.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag kollat. Jessica har åter rätt: Malakias är vad bryggeriet själva kallar en ”peated ale”.

  Årets upplaga utlovas ha mer fenoler och smaka ”alldeles underbart”.

  SvaraRadera