2011-08-17

Sigtuna Harvest Ale

Ännu en säsongsöl från Sigtuna Brygghus (som i dag förresten blivit certifierade för ekologisk produktion): Harvest Ale. Det är en engelsk bitter/best bitter pale ale på 4,9 % som tagits fram av deras bryggare Emil Lindén.

Färgen är koppar, vätskan klar. Det finns en viss jästfällning i botten av flaskan. Det stora varmvita skummet sjunker långsamt och bildar en fast skumkrona, ojämn och ungefär två fingrar hög. Massor med skumrester blir kvar på glaset.

Doften är söt och maltig med toner av mörkt bröd, lite kaffe och smörkola. Choklad, fikon, småkakor och en medelstark fruktig-höig beska.

Smaken har klara brittiska toner… Apelsinskal, aprikoser, torkade blommor, plommon. En lätt men tydlig smak av mjölkchokladkaka och en försiktig aning av kaffe. Kex och rostade malttoner. Eftersmaken har en längsamt växande besak, rostade toner av kakao och knäck samt en mild sötma.

Kolsyran är medelstark med en del skarpa, nästan vassa bubblor. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

Väldigt lättdrucken och intressant med de rostade tonerna av choklad och lite kaffe. Det gör mig också lite osäker på stilen: Det är ingen klassisk bitter/best bitter. Den är för torr och ljus för att vara en brown ale. För svag i alkohol och humle för att vara en IPA. Pale Ale kanske är en lämpligare stil? Eller så känns den lite skotsk med sitt (gissningsvis) långa vörtkok.

Betyg: 4,03. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga höstsortiment 2011 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: 2012-04-22.


6 kommentarer:

 1. Inte för att ratebeer är någon auktoritet på svensk mikro öl men där är klassificeringen English Pale
  Ale och i ärlighetens namn tycker jag det ligger rätt nära.

  Har du provat Skrödeölen från St:Eriks än? Jag tycker den var strået vassare.

  SvaraRadera
 2. @Blafa: Jo, jag kommer att ändra stilen på BA. Skördeölen ligger och väntar därhemma.

  SvaraRadera
 3. Jästfällning i filtrerad öl? Kaffefilter eller?

  SvaraRadera
 4. håller med om st eriks. den var mkt bra.

  SvaraRadera
 5. Sven-David Svensson19 augusti 2011 kl. 10:23

  Denna öl har jag smakat. Den var god. Härliga toner av rostat kaffe och choklad. Stor maltkropp samt bra bett i beskan. Ett prisvärt öl. Det blir ett återköp. Den är betygssatt av mig på Öltorget. (http://www.oltorget.nu)
  Den fick betyget 4

  Sven-David

  SvaraRadera
 6. Hade också svårt att hitta rätt i vad detta var för typ av öl. Kanske färgade det också av sig på vad jag kände för den. Torrt och lite kärvt. Ingen höjdare tyckte jag tyvärr.

  SvaraRadera