2011-08-05

Cigar City Humidor Series IPA

Igårdagens IPADay startades stilenligt med en fatlagrad amerikansk IPA på 7,5 %: Enligt ölmannen Bobo på De Klomp heter den Humidor Series IPA, och det verkar stämma med flaskans etiketter. Enligt Beer Advocate och bryggeriet Cigar City Brewing i Florida heter den däremot Jai Alai Cedar Aged IPA Humidor Series. (Jai Alai uttalas ”Hi-Lie”). Jaja.

Efter bryggningen har ölen lagrats på fat av ny spansk ceder. Just ceder-lagring är något av detta nyligen hypade bryggeris specialiteter. Här drar de historiska paralleller till cigarrtillverkningen på orten och de lådor i cederträ som cigarrerna lades i.

Nå, för att fira IPADay hade Bobo lyckats få fram några flaskor av denna öl, som såldes per provningsglas. Trevligt. Eller?

Den lite oklara vätskan är bärnstensfärgad, det jättestora kompakta skummet är beige. Snygga skumrester bildas på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är träig. Men i stället för att leda tankarna till brädgården handlar det här snarare om cigarrlådor och fina blyertspennor. Citrus-laddad humle och aningar av citronsyra och möbelpolish i bakgrunden.

Först är smaken oväntat lätt och mjuk, men så smäller det till med citrushumle, en ganska stor men samtidigt rund beska. Cederträ med dragning åt möbelpolish/teakolja och en allt friskare och större beska. Jag hittar också en lätt alkoholig ton av vitt starkvin. Eftersmaken är elegant med lite trä, snygg beska och balans.

Kolsyran är kraftig, små friska bubblor. Medelmjuk vätska.

Snyggt. De gånger jag tidigare druckit fatlagrad IPA har det oftast handlat om whiskeyfat som helt vridit till smakerna och tagit bort såväl kropp som beska. Så här är det inte här. De mjuka cedertonerna – lite som att tugga på en blyertspenna – har snarare kompletterat och utvecklat smaken. Träet finns där, men det är fortfarande en IPA. Trevligt!

Detta var recension 1.500 för mig på BA.

Betyg: 4,43. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 39:00 för 8 cl (jag fick det här glaset för att recensera det).

2 kommentarer:

  1. Det är inte länge sen jag drack en fullkomligt perfekt svensk öl på fat på Akkurat och i ett ögonblick av ironisk glimt i ögat hojtade att "vänta bara tills denna kommer på ekfat". Minns att jag fick mothugg av en känd ratebeer-profil som menade att nej nej, det är ceder som gäller nu, inte ekfat. Sannerligen hade han rätt alltså. Jag bugar mig respektfullt.

    SvaraRadera
  2. Håller helt med dig i din recension. Detta är den enda fatlagrade ipa jag druckit som jag tyckte var riktigt bra.

    SvaraRadera