2011-08-10

Simpler Times Pilsner

Den andra och sista burken jag fick från min vän Björn som varit på semester i New York var Simpler Times Pilsner, en tysk pilsner på 5,5 % från Winsconsin-bryggeriet Minhas Craft Brewing.

Färgen är lust guldfärgad (8 EBC), vätskan klar. Det luftiga varmvita skummet är tre fingrar högt, det lämnar tjocka skumrester på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är mycket söt och maltig med massor av franskbröd och majsbröd. Lite blommig humle, söta nötiga toner av ljus sirap och en aning alkohol.

Smaken är vanvettigt söt, det är mer som att dricka vört med sockerlag än öl. Lite fruktig humle, aningar av spannmål och corn flakes i mjölk. Eftersmaken är även den överdrivet söt med lite beska aningar och lite värmande alkohol.

Kolsyran är ganska lätt, de små bubblorna mjuka. Vätskan är kladdig, nästan klistrig.

Jag vet inte. Är det meningen att den ska smaka så här? Simpler Times verkar i övrigt vara ett slags budget-craftbeer om jag läser andra recensioner. Jag drack kanske en fjärdedel av den här 330 ml-burken, resten hälldes ut.

Betyg: 2,45. Tillgänglighet/pris: Gåva, köpt i New York. Bäst före: Det finns en märkning ”12 094 17” i botten, vad nu det betyder.

12 kommentarer:

 1. Hur kan du ge 2.45 till en öl du häller ut?

  SvaraRadera
 2. En söt, tysk pilsner? Gud bevare oss! Däremot måste jag ju säga att burken såg rätt så snygg ut - jag hade antagligen köpt en bara av den anledningen.

  SvaraRadera
 3. Tycker nog också 2.45 till "vask-öl" låter som lite inflation, eller??

  SvaraRadera
 4. Simpler Times ar lite av ett skamt, den produceras exklusivt for livsmedelskedjan Trader Joe's. Nagot av en semi high brow-Bud...

  SvaraRadera
 5. Det där är ju ett problem med viktade betyg: Den såg väldigt snygg ut och luktade helt okej. Då drar de delbetygen upp totalbetyget.

  Det finns de som gör tvärtom: Fokuserar på slutbetyget och anpassar delbetygen så att det "blir bra". Men utseendet förändras ju inte av att den smakade obehagligt.

  SvaraRadera
 6. Var betygsgränsen går för att vaska ett öl är nog högst individuellt.

  En del tycker att man i princip aldrig ska vaska ett öl om det inte är direkt odrickbart, av respekt till bryggaren eller ölgudarna eller nåt.

  Själv tycker jag det sistnämnda är strunt och vaskar glatt alla öl som jag inte tycker är klart goda, inklusive mina egna, åtminstone upp till betyg 3 (RateBeer). Öl är ju onyttigt och det finns ingen som helst anledning att dricka upp mediokra öl.

  Jag breder ut mig lite om ämnet här: http://fabrikorekstedt.blogspot.com/2011/04/om-vaskning-av-ol-i-allmanhet-och-av.html

  SvaraRadera
 7. Först och främst. Att vaska all öl som men inte tycker är uppriktigt god tycker jag är att dra det hela till en lite väl elitistisk nivå. Dessutom är det ju ett enormt resursslöseri.

  Att ge betyget 2.45 är i min värld detsamma som att säga att ölet får klart godkänt (om skalan går mellan 0-5). Och att ge det betyget till ett öl som man anser är odrickbart är ju helt missvisande.

  Nu är jag inte så insatt i olika betygssättningsmodeller men att ett fint utseende och god doft kan ge ett öl men dålig smak ett bra betyg är lite märkligt. Det är ju ändå så att öl är gjort för att drickas och därigenom är ju smaken det sista intrycket man får. Och därigenom det som borde styra slutbetyget.

  SvaraRadera
 8. @Fredrik
  Jo, det är väl sant. Jag häller också ofta ut öl (även god öl) för att jag är nöjd med 20 cl och det var mer i flaskan, fast det låter ju alltid som ett totalt underkännande av ölen när man nämner det i recensionen, eller?

  @bark
  Nu när du nämner viktningsproblemet, så förstår jag dig bättre. Fast det pekar ju onekligen på hur korkat det är att låta "utseende" viktas linjärt. Det borde ju vara lite av ett extrapoäng som bara kunde läggas på öl som uppnått någon sorts godkänt nivå i drickbarhet först kanske?

  SvaraRadera
 9. Jag kommer att återkomma med en lite längre text i ämnet. Det finns mycket att säga.

  SvaraRadera
 10. Som bryggare / (förmodligen för traditionell) öldrickare häpnar man ibland av de kommentarer som ges. Detta inte alltid i positiv mening.

  Skål
  Bryggare Bing Privat

  SvaraRadera
 11. Känner att jag vill förtydliga det där med vaskning av "god" öl. Detta gäller nästan uteslutande vad som kan kallas "extrem-öl" som bryggerierna (framför allt amerikanska) envisas med att tappa på alldeles för stora flaskor. I england fanns ju förr s.k. "nips" för sådana öl, som var flaskor kring 20-25cl vilket jag tycker är alldeles lagom för många sådana öl. En eloge till de svenska småbryggerier som fattat galoppen och tappar de tokstarka ölen på 25 cl.

  SvaraRadera
 12. Tengil, visst är det slöseri, men lite svinn får man alltid räkna med....
  Men lite mer allvarligt, det mesta jag dricker, dricker jag för att jag vet att det är gott. Men man vill ju prova nytt också, och då finner man ibland sig själv sittandes med ett halvfullt glas av något man inte tycker är särskilt gott.

  Då kan man välja att skona sin lever och sin hälsa i största allmänhet och hälla ut.

  Eller så dricker man ändå upp, bara för att...ja varför då?

  SvaraRadera