2011-08-02

Butternuts Snapperhead IPA

Min vän Björn var på semester i New York för några dagar sedan, och tog med sig ett par burkar öl åt mig. Snällare än jultomten!

Den ena burken var en amerikansk IPA på 6,8 % från Butternuts Beer and Ale i New York State: Snapperhead IPA. Jag vet inte så mycket mer om den här ölen, utan tänkte recensera den som den är.

Slog upp Snapperhead, men jag vet inte om jag blev så mycket klokare…

Färgen är ljust brun (25 EBC), vätskan är lite grumlig. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker sakta ner och lämnar en del fina skumrester på glaset.


Doften är rik och mjuk. Lite grädde, milda toner av amerikansk humle och en speciellt doft som börjar som en svag ton av gröna äpplen men som fort övergår i kaffebröds-vetedeg. Jag hittar också apelsinskal, hasselnötter och marsipan.

Smaken är mjuk med en snabbt passerande beska. Söta kryddiga toner av vetebröd och deg. Lite lemon-lime och en växande mjuk beska. Eftersmaken är lite sockerkakssmetig med en ren beska med lite lime i slutet.

Kolsyran är medelstark med medelstora bubblor. Vätskan är mellanmjuk.

En intressant variant på AIPA-temat. Om någon hade sagt att de gjort en lite degig öl i stilen hade jag blivit väldigt skeptisk, men det här är ju inte så dumt.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Köpt i New York. Pris: Gåva. Bäst före: -.

2 kommentarer:

  1. Tjena.
    Snapper är en fisk. En ful rackare. Jag kan skicka en bild på en Red Snapper jag drog upp i Kanada för någon månad sen.

    SvaraRadera
  2. Tillverkas den i New Jersey möjligen? (Tredje alternativet i din lexikonlänk.)

    SvaraRadera