2011-08-21

Ängö Lata Dagars Ängöl

Igår var det mycket De Klomp. Först lyckades jag verbalt trampa på ölchef Bobos tår.  Sedan var det nyhetsprovning och några timmar senare på plats igen för en fullsatt musslefrossa. Nu äter inte jag musslor, men alternativrätten rostbiff med ljummen potatissallad var jättegod, så jag överlevde.

Till den drack jag Lata Dagars Ängöl, den engelska pale ale på 5,2 % som krogen fått tag på ett fat av. Det är kalmarbryggeriet Ängö Kvartersbryggeris sommaröl. Helt klassisk är den inte, den har humlats med den citron/lime-smakande Nyazeeländska humlen Motueka.

Vätskan är klar, färgen koppar. Fingertjockt kompakt vitt skum som lämnar lite rester på glaset.

Doften är lätt amerikansk/ nyzeeländsk. Lätt, ren och balaserad. Aningar av fruktläsk.

Den första smaken får mig att tänka på en lättare engelsk IPA med dess torra beska. Sedan kommer det malttoner med en lätt sötma som får humlen att mildras. Engelsk lätt jordig smak och en medelstor sötma. Aningar av exotisk frukt, främst aprikoser. Eftersmaken och slutet är torr med lite lime och karamelliserat socker.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mycket uppfriskande. Vätskan är medel-mjuk med en tilltagande torrhet.

En mycket trevlig och lättdrucken sommaröl. I grunden en klassisk engelsk pale ale som friskats upp med nya världens humle, utan att det blir överdrivet.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 300 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar