2011-08-08

Eskilstuna Bälgviken Pale Ale

Amerikansk pale ale en måndagskväll? Tydligen! Bälgviken Pale Ale på 5,5 % har bryggs med huvudsakligen wienermalt och lite pilsnermalt. Humlen är till största delen Centennial och lite Fuggle. Den är bryggd av Eskilstuna Ölkultur. Beskan ligger på 38 IBU.

Och i vår lilla extrakunskaps-avdelning lär vi oss att Bälgviken är en mindre ort en halvmil söder om Eskilstuna, mest känd för att… Ehhh… Jadu, undrar förresten varför den här inte allitererar som de andra ortsnamnsölen?

Färgen är djupt bärnstensfärgad med lite koppar-rött. Vätskan är aningen grumlig, det finns jästfällning i botten. Det två fingrar höga skummet sjunker sakta och lämnar en hel del skumgummiliknade rester på glaset.

Doften är frisk och humlig med fina toner av citrus-kryddor-frukter utan att något sticker ut speciellt mycket. Aningar av gröna grönsaker (ärtor, skärbönor), sött bröd och fruktgodis. Elegant ren beska.

Smaken är rik och fyllig. Fruktigt beska toner, torra aningar av grönsaker och hö som jag gissar kommer från Fuggle-humlen. Nybakt rågbröd och aningar av knäck/kola. Stor kropp för stilen och styrkan. Den fina beskan fortsätter i eftersmaken, där jag också noterar värmande alkohol och torr stram humle. Aningar av gröna grönsaker, gröna druvor och fruktgodis. Grönsakerna och den lätta fruktsmaken hittas också i slutet.

Kolsyran är mild till medium, bubblorna och vätskan är mycket mjuka.

En mycket lättdrucken och smakrik öl som kan beskrivas som ett mellanting mellan en amerikansk pale ale och en engelsk IPA.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Säljs i Systembolagets butiker i Eskilstuna. Pris: 31:90 för 500 ml. Bäst före: 2011-12-01.

1 kommentar:

  1. En potentiell förklaring till namnet, Bälgviken, är väl att pale alen är lättdrucken och går att "bälga" i sig?

    SvaraRadera