2011-08-03

Eskilstuna Röksta Rökbock

Sveriges första rökbock på flaska, lovar etiketten, och jag tror att jag håller med dem. Dags för ännu en öl i den lokalortsnamnsallitererande serien från Eskilstuna Ölkultur: Röksta Rökbock.

Alkoholhalten är 6,5 % och ölen är bryggd tillsammans med  Svante Ekelin och Peter Högström från Humlegårdens Ekolager, Sveriges ledande hembryggarbutik. Bland malten märks både tysk rökmalt och skotsk whiskymalt.

Färgen är djupt brun-röd, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är varmt beige, det sjunker rätt fort och lämnar nästan inga skumrester på glaset.

Doften är mjuk och len med rökiga toner, det är mer rökta charkuterier än skogsbrand/lägereld. Lite sötma – kex och småkakor – lite alkohol och en lätt besk aning. Ren och fin.

Smaken är söt med toner av digistivekex, alltså med en rostad aning. Rökigheten är mjuk och avrundad, här finns både lägereld och rökta korvar. Ren lätt beska och en hel del alkohol. Eftersmaken är mindre rökig med lite lätt rostade maltiga smaker. Lite värmande alkohol och en aning mineraler och järn i slutet.

Kolsyran är medelstark med små friska bubblor, vätskan är medelmjuk.

En elegant och välbalanserad rökbock. Kanske lite väl balanserad och mjuk – jag vill gärna ha lite tuffare toner hos en bock.

Visst ja. Röksta: Ett villaområde i nordöstra Eskilstuna. 

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Systembolagets butiker i Eskilstuna. Pris: 34:50 för 330 ml. Bäst före: 2012-03-14.

3 kommentarer:

  1. Hur är den jämfört med Ölvisholts rökbock? Det var ju, enligt mig, det bästa julölet vi såg förra året! :)

    SvaraRadera
  2. @Christian: Svårt att jämföra, Jólabjór var ju lite kryddad och mer humlad. Den här är mer klassiskt Tysk i karaktären.

    SvaraRadera
  3. Jag förstår. :) Jag har inte stött på fler rökbock-öl än Jólabjór så det var mest en nyfiken fråga!

    SvaraRadera