2011-08-13

Mikkeller Texas Ranger

After work (arbetet bestod i Öppen ölprovning brittisk ölhistoria II, den mest faktaspäckade jag gjort hittills) på Horse & Hound. Först en god pint Strömsholms Slussvaktaren från cask, sedan en stunds dreglande och tvekande vid en av kylarna.

Det kokade till slut ned till ett val mellan två öl från Mikkeller, den danske fantombryggaren: Antingen Drikkeriget CASA, en amerikansk strong ale med tranbär. Eller Texas Ranger, en amerikansk porter med rökmalt och rökt Chipotle-chili.

Det blev alltså den senare. Alkoholhalten är 6,6 %. Den är brygd hos De Proef.

Färgen är svart (10 EBC), den känns lite tjock när jag häller upp den i glaset. Skummet är två fingrar högt, varmt beige och kompakt. Det sjunker sakta ner och lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt, nästan tung med torra rökiga toner. Lite chili-fruktighet och svarta oliver. Rostad söt malt dominerar.

Smakerna är kraftiga, men samtidigt väl sammanhållna. Torra rostade/brända toner med lite gummi. Sakta men säkert växande chili-hetta. Medelsötma och lite rök (rökt fisk). Medelstor kropp. Eftersmaken är ganska rakt-på och ren med rötkt chili och en tilltagande hetta. Lite syrlig-beskta toner i bakgrunden. Aningar av gurka. Chili och rök i slutet.

Kolsyran är stark, bubblorna medelstora. Vätskan är lättare än vad smaken ger intryck av.

En nyskapande och inbjudande öl. I alla fall om man gillar Chipotle-chili. Och den är betydligt bättre än det fåtal  andra chili-ölen jag druckit genom åren. Och jadå, den finns i en fatlagrad variant.

Betyg: 3,98. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 99:00 för 330 ml. Bäst före: 27/05/15.

4 kommentarer:

 1. Drack den på Haket för ett par dagar sen, håller med om att den är bra.

  SvaraRadera
 2. Drack den på Bishop Järntorget i fredags. Rikitigt gott.

  SvaraRadera
 3. Det här var en spännande Mikkeller. Men hur är det med chili i öl. Ska den finnas i bakgrunden och spetsa smaken eller ska den vara eldig och starkt framträdande. Vad säger du?

  SvaraRadera
 4. Mikkeller Texas Ranger var det senaste jag drack och den föll mig märkligt nog inte i smaken. Trots att jag är ett s.k. "chili head" tycker jag att chilismaken blev för påtaglig i den här ölen. Chipotle i en het chiligryta eller Santa Marias Chipotle Salsa (alternativt hemgjord Chipotle i Adobosås) i all ära men det här var inte gott. Alldeles för genomträngande smak för min del.

  Porter är gott och det är mycket möjligt att det funkar med ett pyttesting av chili i men jag vet inte riktigt, här har Mikkeller inte lyckats särskilt väl. Jag tror ölet passar bättre att slå i en chiligryta men det är onödigt lyxigt och dyrt att använda ett sånt öl i maten. Den rökiga smaken kan jag få utan att slå i en flaska förhållandevis dyr öl och chokladen behöver inte vara i flytande form. Bara riva i lite choklad av högre kvalitet med hög kakaohalt.

  Jag vaskade inte ölen men flaska numero 2 får nog stå kvar i skafferiet tills vidare. Eventuellt byter jag bort den om någon mot förmodan vill göra det.

  SvaraRadera