2011-08-21

Ölprovning: En gammal och några kommande


Igår var det provning av ”Nyheter” på De Klomp. I något svagt ögonblick lovade jag någon att skriva något om vad som provades här.Ni kanske också vill ha lite kortfattade åsikter.
 • Ängö Kvartersbryggeri Lata Dagars Ängöl (fat). Kalmarbryggeriets sommaröl, en engelsk pale ale på 5,2 %. Konceptet moderniserat genom användning av bland annat Nyazeeländsk Motueka-humle som ger en lätt citrussmak som påminner lite om citrusmarmelad. En utmärkt törstsläckare som mer kändes som en 4 %-bitter. 
 • Left Hand Milk Stout (fat). Den klassiska engelska ötypen fick en renässans i USA, som så många andra. Inte alls så söt som originalen skulle ha varit, och en modern klassiker. Vist har den aningar av mjölkpulver, men den är stramare än många andra amerikanska nytolkningar. Undrar varför den försvann från Systembolagets hyllor? 
 • Beer Here Kama Citra / Høst Citra (flaska). Kommer om några veckor till Systembolaget. En amerikansk brown ale humlad med Citra. Jag tyckte den var aningen spretig och väl lime-syrlig. Men gästerna röstade fram den som dagens bästa öl.  Som de tidigare ölen från bryggeriet har den fått byta namn och etikett för att kunna koma in i bolagets hyllor.
 • Mikkeller Hop Bomb Challenge 2010 (flaska). Förra våren höll Mikkeller och Amager Bryghus en tävling för hembryggare: Brygg den bästa humlecentrerade ölen så brygger vi den kommersiellt! Vann gjorde Søren Davids med en oväntat tillbakahållen APA på 6 %. Visst finns det humle, men en så mycket mer minns jag inte av den här. En liten besvikelse. Eller var det den här som smakade fläderblomssaft? Det var väldigt mycket jästfällning i den här ölen, och smaken skilde sig faktiskt något mellan flaskorna.
 • Sierra Nevada Torpedo (fat). Den här hade inköpare Bobo jobbat hårt för att få tag i, bara 15 fat har kommit till landet. Torpedo är liksom Southern Tier 2xIPA en öl mellan en AIPA och en DIPA. Och den här är nog den bättre av dem; en lyxig välhumlad öl med extra allt utan att bli tuff eller tung. Tydliga toner av hela humlekottar.
 • Mikkeller Monk's Elixir (flaska). Mikkels numera klassiska quadrupel. Jag drack den våren 2009 på fat i Lund, och minns den då som betydligt mer sammanhållen och mjuk. Nu var den nog för ung, spritig och spretig med en småirriterande kemisk torrhet. Nördfakta: Den heter Monk's Brew i USA för att inte förväxlas med medicin.
Så vad händer i framtiden? Jag kommer att ta en liten paus i provningsledandet, men det blir inte tomt på lördagarna för det. De här provningarna är till stor inspirerade av förslag från gästerna:
 • 27 augusti: Sommelier Petter fortsätter med sina provningar fokuserade på smakkombinationer. 
 • 3 september: Bobo kollar in öl som är brun till färgen.
 • 10 september: Bobo kollar in öl som är svart till färgen.
 • 17 september: Jag kommer tillbaka för en provning som kombinerar ost och öl! Obs prishöjt till 200:- (bra ost är dyrt).
Annars är det som vanligt. De Klomp, S:t Larsgatan 13, 14:00-15:00, 150:-, efter provningen är krogen öppen som vanligt. Anmäl er gärna på krogens Facebooksida så får vi lite indikation på hur vi ska duka.

  1 kommentar:

  1. Mikkeller Hop Bomb Challenge 2010 var den du tyckte smakade fläderblomssaft. Fick ett glass med mycket jästfällning i och ett med jästfällning i. Det med mycket jästfällning i smakade mindre bittert och mera sammanhållet.

   SvaraRadera