2010-10-04

Avery New World Porter

Vad jag hade att välja på i kväll i kylen: En tysk burk-lager, en bomber DIPA, en 12 oz-flaska amerikansk porter.

Jaaa… Det får bli den sista av dem. New World Porter från Coloradobryggeriet Avery (ibland känns Colorado som en märkligt överrepresenterad delstat hos Systembolaget, men men). En amerikansk porter på 6,7% med den lite ovanliga detaljen att den är torrhumlad.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart. Vätskan är klar. Det tre fingrar höga ljusbruna skummet sjunker långsamt och lämnar en hel del fina rester på glaset.

Doften är torr och rostad med lyxiga toner av sött kaffe, mandel, toffee och nötter. Lite mörk choklad och en bitter-syrlig ton av örter och väx-sav.

Smaken är söt-syrlig-besk med en fin blandning av bitter humle och syrliga malt-toner. Lite nymalet kaffe, mörk choklad, mocca-grädde, söta kakor och en aning deg. Eftersmaken är aningen torr med rejäla rostade toner och en aning bränd malt (gummi, kol). Avslutningen är gräddig med torra rostade toner.

Kolsyran är stark, de små bubblorna är lite vassa i munnen. Vätskan är mjuk och lite tjock.

En lyxig elegant amerikansk porter med oväntat kraftiga humetoner som trots detta inte glömmer att vara lättdrucken.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2010 (lagerstatus). Pris: 26:40 för 355 ml.

4 kommentarer:

 1. Torrhumlad porter eller Black IPA/CDA? Var går egentligen gränsen? Skulle skilja stilarna åt om man provade blint?

  SvaraRadera
 2. @Johan: Mycket relevant fråga. Jag tycker det här fortfarande är en porter; den hade fortfarande mer av rostad/karamelliserad malt än arom-humletoner (typiskt citrus, tall, blommor, trä).

  SvaraRadera
 3. Ska själv brygga en CDA/Black IPA i nästa vecka. Undrar exakt hur man gör :)

  SvaraRadera
 4. @Housepainter: Det låter illa att du mår dåligt. Jag skulle testa att dra iväg en fråga till Great Brands och fråga, de brukar inte vara omöjliga.

  SvaraRadera