2010-10-17

Nøgne Ø Red Horizon

Igår höll jag en välbesökt provning på temat Nøgne Ø – det kompromisslösa bryggeriet. Sist ut var en riktig godbit, Red Horizon. Den kategoriseras, i brist på bättre som en American Strong Ale och har en alkoholhalt på 17%.

I korthet är historien bakom denna öl följande: Nøgne Ø hade börjat sälja sin öl i Japan. Vid resor dit fick bryggaren Kjetil Jikiun kontakt med sake-världen och flera sake-mästare. Han insåg att processen påminde mycket om ölbryggning och tillsammans med folk från Masumi Sake började de 2009 bryggningen av en öl med sake-jäst. De kom fram till att processen måste ske långsamt och länge, så jästankarna kyldes till enstaka plusgrader och jäsningen fick fortgå i ett antal månader.

Resultatet blev en stark öl som fick ingå i deras experimentella extremöl-serie Horizon. Som ”biprodukt” har bryggeriet nu också en traditionell sake-produktion, den första i Europa. Vem hade väl kunnat tro det, norsk sake?

Lika bra att ta upp det här med sake. Är det öl om nu tillverkningen är så lik ölbryggning? Nej. Definitionen av öl är att det är en jäst alkoholhaltig dryck där huvuddelen av de jäsbara sockerarterna kommer från mältat spannmål. I sake kommer sockerarterna från ris.

Åter till Red Horizon.

Vätskan är helt klar, trots att bryggeriet inte filtrerar ölen. Färgen är djupt guld med en dragning åt orange. Det lilla skummet försvinner fort.

Doften är mycket söt, men på ett mjukt sätt. Toner av fruktgodis, körsbärste, lite mjuk alkohol och en ton av kinesisk litchi-frukt. Harmonisk och elegant.

Den första smaken får mig att tänka på riktigt snygga varianter av den ungerska fruktspriten Pálinka. Framför allt den som är gjord av aprikoser. Stora smaker, men allt är extremt väl sammanhållet och balanserat. En smak av jordgubbsglass och japanskt körsbärste. Eftersmaken tar över hela smaksinnet, mycket med hjälp av alkoholen som trots styrkan inte blir rå eller vass. Smakerna är snarare extremt avrundade, rena och polerade. Aningar av beska (den har trots allt teoretiskt 75 IBU) i avslutningen.

Kolsyran är mjuk och lätt. Vätskan är tjock och kladdig.

Det här är inte ens i närheten av något anat jag tidigare druckit, varken öl eller sake. Nøgne Ø har flyttat fram gränserna för vad en öl kan vara, och får samtidigt fram en extremt god dryck. Jag rekommenderar verkligen att prova den här om du får chansen!

Betyg: 4,7. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: Del av provning.

1 kommentar:

  1. Köpte en sån på krogen igår för 150kr, den var gudomlig!!! kan vara den godaste ölen jag druckit

    SvaraRadera