2010-10-12

Stockholm Beer 2010: del 9


Fasen vad med öl jag måste ha druckit och folk jag måste ha pratat med i torsdags, anteckningarna tar aldrig slut!

Jag hade nu hamnat hos Gonzo och gänget i Wicked Wine-montern. Jag hade hört att de fått in ett par öl från den mycket nystartade bryggpuben Malmö Brygghus. Ölen var Cacao-Porter som under November kommer att finnas i begränsad upplaga hos Systembolaget i Malmö. ”God, ainingen rökt, fin kakaosmak, lite rå. Klart okej” var mitt svepande omdöme. Jag lyckönskade bryggaren som var på plats och undrade försynt vem som distribuerade. ”Wicked Wine” blev svaret medan han pekade på monterns skyltar. Ridå.

Tumbler är årets höst-säsongs-öl från Sierra Nevada. Den doftade inte mycket, men smaken var friskt syrlig med toner som fick mig lika mycket att tänka på tysk dunkel som amerikansk brown ale.

Nästa öl som folket bakom baren tyckte att jag skulle testa var Altbier från tyska Uerige Obergärige Hausbrauerei. En lätt smak av torkad frukt, en balanserad lätt beska och aningar av jäst. Ruskigt lättdrucken och läcker. Alt, det är grejer det!


Jag började fundera var jag ännu inte varit. Längst bort i hörnet på Snickeriet, var svaret. Där stod Strömsholms Brygghus, vars i många fall lättdruckna tröstsläckare brukar gå åt fort på De Klomp. Även de hade med sig nyheter, dels den omtalade rauchbieren Malakias, som jag tyckte var en precis lagom rökt öl med toner av lägereld. Systembolaget köpte visst upp hela batchen på ett bräde.

Killarna i montern berättade att deras öl genomgående tagits emot väldigt positivt där de serverats, och att de hade stora problem att leverera alls som krogarna vill köpa. Den kommande flytten och utökningen är välkommen.

”…Vi har ju den här med, den är ju ny… fast då kommer de nog i fel ordning…” nämnde en av dem och tog fram en halvlitersbutelj märkt En Riktig Lättöl, något slags brown ale på bara 2,2%. Den hade lite lätt halmig doft och lite sött kexiga toner i smaken. Färska humletoner och fint maltig. En verkligt positiv överraskning!

I motsatt del av huset hade Elixir Wine plockat in en bunt danska mikrobryggerier, något som verkligen var på tiden.

Provade ett par öl från Midtfyns Brygghus: Först X, en porter bryggd tillsammans med Holländska De Molen. Kanske den mjukaste öl jag någonsin druckit, enormt polerad, slipad och elegant.

Från samma bryggeri kom Chili Tripel, som förra året van Danske Ølentusiasters pris som bästa nya öl. Det är en belgisk tripel kryddad bland annat med chili. Fast den är inte het som många amerikanska chili-öl, det är snarare den paprika-lika fruktighen de var ute efter.

Sist ut från Midtfyn var deras kanske konstigaste öl: Fisherman's Ale - Rough Snuff, inspirerad av livet på de gamla fiskebåtarna. Den innehåller såväl lakrits, kryddor, snus som blåstång och russinsirap. Smaken var intensivt rå och fick mig att tänka på hårda lakritsklubbor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar