2010-10-02

Stockholm Beer 2010: del 1

Václav Berca kollar att allt står rätt till.

Nu sitter jag här lördag kväll och funderar vad jag gjorde i torsdags: Stockholm Beer & Whiskey Festival. Det blev en del gjort, pratat och drucket. Fast just nu sitter jag mest och grämer mig över allt jag inte gjorde. Vad jag inte provsmakade. Vem jag inte pratade med. Vad jag inte frågade. Alla bilder jag inte tog. Montrarna jag inte stannade vid.

Det är tur att jag ska upp igen på torsdag!

Jag kommer nog först att tänka på diskussionen jag hade med Marc och Pierre från Brill. Tror det var någon bloggare jag inte kände igen inblandad också. Vi pratade om det fanns några trender eller tendenser på årets mässa.

Det var inte helt lätt. Jag funderade lite över vad som minskat senaste åren. Svaret var uppenbart: Intresset för de belgiska ölen har minskat drastiskt. Likaså kändes inte mikrobryggarnas USA riktigt lika hett som det gjorde bara det förra året. Jag tyckte mig se paralleller till de stora ölfestivalerna i USA som jag läst om: Intresset för det lokala blir allt större. Och samma sak sågs här; dels hade de svenska småbryggerierna fått en eget rum att husera i, dels hade danskarna en helt annan närvaro än vad de haft tidigare.

Något jag tyckte mig skönja var också att det var färre öl som var extrema för sakens skull. Det är liksom gjort, nästa steg är inte mer av allt utan lite mer… eftertanke?

Samtidigt verkar det gå bättre än någonsin för festivalen. Borta är sedan länge flipperspelen och bilarna som tog upp tomplatser för ett antal år sedan. I stället var mitt intryck att flera utställare fått minska sina montrar jämfört med tidigare år.

För att inte skrämma bort potentiella besökare från nästa veckas arrangemang kan jag lugna er. Belgare fanns fler än man kan klara av (främst hos Monks Cafe:s ena monter), det fanns öl från länder jag knappt hört talas om och en del brygder var så märkliga att jag höll mig på säkert avstånd från dem (Närke Bäver, End of the World). Och jag hann prata tillräckligt för att få kramp i låren.

Dags att tolka mina kortfattade noter från blocket!

Jag började inte hos Brill som jag brukar, utan pratade och tog i hand med en hel massa trevliga människor. Tack för allt blogg-beröm, alla! Nå, fösta ölen blev hos Oliver Twist/Great Brands/Brewers Association US' fatölsmonter: Uncommon Baltic Porter. Det ska finnas en viss syrlighet i porter, men i den här tog det över helt och jag kom att tänka på kryddigt ansjovisspad. Nja.

Men så hamnade jag hos Brill igen. Med gnistrande ögon hällde de först upp samarbetet Grassroots Mikkeller Limoncello IPA, en citronkryddad sap på fat. Som att dricka en humlad limesorbet. Uppfriskande.

Mer Norden: Nøgne Ø Dark Horizon 3, den här gången tappad i perfekt lagom 250 ml-flaskor. Kaffe, soja, krusbär. Påminde inte så lite om Samuel Adams Trippel Bock.

Vi pratade om det danska, och jag undrade vem som tar in Beer Here i Sverige. ”Det gör vi!” hördes från montern och en flaska Hopfix plockades fram. God och humlig med förutsägbart ”provocerande” etikett och lite dålig kropp (troligen beroende på relativt låga 6,5%).

Jag håller som bäst på att förbereda nästa lördags ölprovning med temat Nøgne Ø och jag undrade om de hade med något som jag inte fick missa. Det hade de: Bryggd #500, Imperial IPA. Jättegod och frisk, tyckte jag.

Jag förflyttade min nu in i rummet där de svenska småbryggerierna håller hus. Pratade lite historia med Mattias och de andra på Sigtuna Brygghus som hade flera intressanta nyheter. Jag hoppade över en av mässans mer omtalade öl, Ace of Spades, deras imperial stout på 18,5% och gick i stället på deras altbier Verstehe Nicht Alt, en hyllning till FC St Pauli. Var den bara på 2,8%? Förbluffande! Nej den var på 4,9%. Även här var omdömet ”Jättegott!”

Sista ölen på den här sidan notisblock var Julöl 2010 från Nils Oscar. Jag upplevde den som lite lättare än förra årets, men inte helt och hållet färdig. Den behöver nog ligga ett par månader till, vilket den delade med ett stort antal julöl på mässan.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar