2010-10-14

Notiser XXXVIII

Foto: pdbreen. Licens.

Så, verkligheten återkommer efter årets stora festival.

Eller inte. Nu har listan med årets vinnare i tävlningarna presenterats: Länk.

= = =

Om man är sugen på mer ölfestival är det flera på gång: Stockholm Beer arrangerar Göteborg Beer & Whisky Festival samt Tasting Experience 28-29 januari 2010. Lokal och detaljer är fortfarande lite oklart, men rykten säger Svenska Mässan.

= = =

Närmre i tiden är Örebro Beer & Whiskey Festival: 19-20 november 2010.

= = =

Ännu närmre i tiden: Söderbärke MikroÖlFestival. 29-30 oktober.

= = =

Hur ser öl ut i framtiden om de värsta domedagsprofetiorna slår in? SABMiller har undersökt, och kommit med olika scenarier och olika lösningar. Det handlar om sådant som global brist på vatten och/eller energi eller politisk instabilitet. Mest radikalt förslag: Bygg fullskaliga bryggerier på båtar som snabbt kan flyttas till där det finns spannmål/vatten/politiskt lugn. Beernews har läst rapporten, länk.

= = =

Samarbetsorganisationen Brewers of Europe har av PriceWaterhouseCooper beställt en rapport om hur höjda skatter inverkar på bryggeribranschen och ekonomin i stort: Länk till rapporten. (I korthet verkar slutsatsen vara: Allt skulle bli dåligt. Föga förvånande.)

= = =

Systembolagets beställningssortiment är väl ingen nyhet för någon av er läsare: Man beställer och hämtar ut, liksom. Fast ibland blir det fel; för många flaskor levereras, felleveranser och så. Och vissa butiker ställer ut dessa varor i butiken så man kan köpa dem styckvis. Fast det är ett sjå att hitta vilka öl som finns var.

Det är också så att de ”lokala produkter” som bryggerierna kan sälja i de 3 fysiskt närmaste butikerna ligger i beställningssortimentet. Men det är inte lätt att hitta vilka de är eller var de finns.

Rojo på BeerWell tyckte även han att det här var knepigt, och löste problemet med lite kod. Här finns en lista med hela beställningssortimentet och var det eventuellt finns saker att handla: Länk.

= = =

Kändiskocken Gordon Ramsey tvekar aldrig inför märkliga experiment. Blir svinkött godare om grisen bara får sin näring från öl? Klipp på youtube: 1, 2. Tack till Joost för länkarna.

= = =

Spendrups och Alfa Laval har utvecklat en ny separator som får ut mer öl ur jästfällningen dravet. Intressant på sitt sätt. Ny Teknik skriver: Länk.

= = =

Svenska Ölfrämjandet fyller 25 år, något som firas med en jubileumsfest för medlemmarna 13 november på Pub Haket i Göteborg. Länk. Grattis!

3 kommentarer:

  1. Drav = det som blir kvar efter lakningen.

    SvaraRadera
  2. @Anonym: Jo, jag tog fel steg i processen. Har någon något bättre ord för jästen och fällningarna som den här maskinen vill ta bort. Och vill man egentligen ta bort dem?

    SvaraRadera
  3. Nog för att öl är viktigt, men om det nu blir stor brist i världen på spannmål och eller vatten så känns på något sätt flyttande bagerier mer berättigad än flyttande bryggerier. Men ja, jag är notoriskt dåligt på prioriteringar.

    SvaraRadera