2010-10-13

Stockholm Beer 2010: del 10


Sista delen av mina minnen från årets Stockholm Beer & Whiskey Festival and Tasting Experience!

Finland representerades på festivalen av Teerenpeli från Lathi. Som så många andra bryggerier där satsade de framför allt på öl på 4,7% som säljs av dagligvaruhandeln, på lokal distribution och sin bryggpub. Jag började med Hippaheikki TESB (Bitter Ale), en stiltypisk och god engelsk bitter. Killarna från bryggeriet påpekade att det fanns ett stort urval importerad öl på eller strax under 4,7% som de tyckte hjälpte bryggpubarna att hålla bra kvalitet på sina varor.

Nästa öl från Teerenpeli blev Sauhusanttu (Smoke Beer). Jag hade förväntat mig något sött och kryddigt i den finska specialstilen sathi, men icke: Här var det en tysk rauchbier i bästa Bamberg-stil. Tydligen hade de (haft?) en tysk bryggmästare som kunde stilen, och den här var fint rostad och precis lagom chark-rökig. Mannen som serverade konstaterade torrt att han fick huvudvärk av enbärsdoft, så någon sathi gjorde de inte.


Jag gick tillbaka till Brill & Co som aldrig tvekar att hälla upp mer eller mindre rar öl. Nu var det en flaska från Mikkeller som kommit fram: Beer Geek Breakfast Speyside Cask Edition. Kaffestouten har alltså fått ligga på Speysidefat. Jag noterade att ”den smakade som en Beer Geek Breakfast som legat på Speysidefat”. Tja, jag tar den nog hellre som den är, färsk.

Promenerade åter till Wicked Wine-montern. Där fanns ytterligare en öl från nya Malmö Brygghus: I.P.A., en klassisk engelsk IPA på 6,6%. Fin beska, lite rostat socker och en del torkade frukter. Inte alls dum.

Likt en flipperkula med ett ölglas studsade jag sedan tillbaka till Brill. Där fanns ännu en Mikkeller-öl frame; den ljusa belgaren Nelson Sauviginon som lagrats på rödvinsfat och som inte ska förväxlas med den singelhumlade Nelson Sauvin. Om den förstnämnda tyckte jag att den var fruktig och lite syrlig med lite äpplen och krusbär.

Sista ölen för denna festival fick bli… Jaaa… Det enda som står på det bladet är något suddigt i stil med ”Charles Banford tobak” men det lyckas jag inte alls få till något begripligt. Det var med andra ord precis lagom tillfälle att ge mig hemåt, vilket jag också gjorde.

För de som vill ha en sammanfattning av festivalen och öl-läget så skrev jag faktiskt den redan i del 1!

Jag vill också tacka alla de vänliga människor som kommit fram med beröm, snpunkter och förslag till bloggen: Tack! Tack också till alla utställare som tålmodigt svarade på mina frågor och bjöd på öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar