2010-10-21

Schlüssel Alt

Den andra ölen som min vän Thorild plockat med sig från sin resa till Düsseldorf är (som sig bör) även det en altbier, den här är från bryggpuben Hausbraueri Zum Schlüssel. Det är lika bra att på en gång påpeka att det inte är samma öl som det snarlika Schlösser som fanns på Systembolaget för ett tag sedan. Nej, den här heter Original Schlüssel och har en alkoholhalt på 5%.

Tyvärr äger jag inget alt-glas, men jag hoppas den gamla pilsnerpokalen från Slottskällan gör ett hyfsat jobb…

Färgen är varm bärnsten, vätskan är klar. Det jättestora skummet är ojämnt, mycket luftigt och sjunker långsamt ner till en tre fingrar hög krona. Massiva mängder skumrester på glaset.

Doften är humlig och lite besk. Massor av lukter; lite jäst, aprikoser, nybakt svart bröd, kalk, hö och en aning jordnötter.

Smaken har såväl en massa maltiga toner av bröd och nötter, men också en smak av humle som både är fin och rå med lite frukt. Toner av hö, kamomillblommor, kalk och mineraler. Eftersmaken har en ren beska som växer allteftersom, lite mineraler som får malten att kännas torrare än vad den nog är. Hittar toner av maskrosor och salladsblad. Avslutningen är lite rå och ganska besk.

Friska små bubblor i den relativt starka kolsyran och en mjuk vätska.

Fruktig, komplex, rått tuff, balanserad och ytterst lättdrucken. Plötsligt känner jag en oemotståndlig lust att åka till Düsseldorf. Hm, det är ju bara 12 timmar bort med bil…

Betyg: 4,5. Tillgänglighet: Inköpt i Tyskland. Pris: Gåva.

3 kommentarer:

  1. Var det den du recenserade naken?

    SvaraRadera
  2. Ligger tvåa på RateBeer av alla Altbier så det där var ju verkligen ett guldkorn du fick smaka.

    SvaraRadera
  3. @Anonym: Japp! Allt för konsten!

    SvaraRadera