2010-10-30

Åbro Export

Ännu en öl från det strategiska släppet i oktober: Åbro Export, en Dortmunder Export ljus eurolager på 5,3% från Åbro Bryggerier.

Färgen är mycket ljust kall-gul. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt. Det sjunker sakta och lämnar lite skumrester.

Doften är tung och lite instängd med lite alkohol och malt. Söta maltiga toner och kemisk beska.

Smaken är söt med lite toffee och deg. Milda kemiska beska toner. Deg och aningar av jäst och mineraler i eftersmaken. Smått unken sötma i slutet.

Kolsyran är medel till mild, vätskan är medel-mjuk.

Ytterligare en Åbro-lager med den där stora tunga sötman. Jag är lite osäker på vad som skiljer den här från de andra i deras sortiment.

Betyg: 2,25. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska sortiment oktober 2010 (lagerstatus). Pris: 10:50 (inkluisive pant) för 330 ml.

5 kommentarer:

 1. Exakt vad betyder egentligen "export" i namnet? Exporterad från Småland till resten av Sverige? Vad är det de vill få oss att tro?

  SvaraRadera
 2. Förr i tiden fick man inte sälja starköl i Sverige, så bryggerierna exporterade sina starköl istället, därav namnet. En "export" från ett svenskt bryggeri är typiskt en ljus lager på 5,3%.

  SvaraRadera
 3. "Dortmunder Export" är också en gammal ölstil från Dortmund. Jag är osäker om den här ölen passar i den stilen. Får fundera på det.

  SvaraRadera
 4. Nu har jag läst på stildefinitioner. Den här kvalar just precis in i "Dortmunder Export".

  SvaraRadera
 5. Åbro Export har jag provat. Ingen höjdaröl precis. Den har betygssats av mig på Öltorget. Betyget blev 2,5.
  På gränsen till godkänt. Det är inget öl som jag kommer att köpa igen. Det är märkligt att Åbro har lyckats att få in så många produkter i Systembolagets sortiment under den senaste tiden.

  Åbro bryggde bättre öl förr under Albert Wiesgickels ledning.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera