2010-10-27

Notiser XXXIX

Under ett antal år har Carlsbergs-ägda Falcon varit sponsor till Elitserien i ishockey. Nu kommer det i stället att bli Kopparbergs-ägda Sofiero som kommer att serveras i landets hockeyarenor (utom Globen och Scandinavium som har andra avtal). Omkring 20 miljoner verkar det ha kostat Kopparbergs.

= = =

I 1976 fick bröderna Jens och Ulf Spendrup plötsligt ta över Spendrups Bryggerier som då hade en marknadsandel på 2%. Under åren har framför allt Jens blivit något av en ikon för företaget och storbryggerierna och idag ligger marknadsandelen närmre 35% (enligt deras pressmeddelande, jag är osäker på hur de räknar). I vår kommer Jens att avgå från VD-posten och i stället bli styrelseordförande. Efterträdaren heter Fredrik Spendrup, son till Jens, och blir därmed fjärde generationens Spendrup att leda företaget.

= = =

Gårdsförsäljning (= alkoholtillverkare ska kunna sälja egna varor på plats) har diskuterats och refererats så länge Ofiltrerat funnits. Nu verkar det faktiskt åter vara en öppning på gång i frågan. Exempelvis Svenska Dagbladet har en notis om en ny utredning: Länk.

= = =

Är du fyndig? I så fall kan du ställa upp i BrewDogs återkommande bildtexttävling. Här är den senaste: Länk.

= = =

Sigtuna Brygghus, som under senaste år gått från klarhet till klarhet, har kallat till extra bolagsstämma. ”Stora saker på G. I mars 2011 ska ett helt nytt bryggeri stå klart.” skriver de själva på sin hemsida. Det går rykten om att extra extern finansiering är på gång in. Vilket kanske behövs:

”Vi ska i år brygga ca 40 000 liter julöl. Kul siffra. Under hela 2008 gjorde vi totalt 30 000 liter, alla öl inräknade.” som de påpekade på sin Facebook-sida häromdagen.

= = =

Och snart kommer årets massivaste ölsläpp: Julölen. Håhå jaja.

= = =

Plus ett litet tillägg: Av 141 som svarat tyckte 82% att jag borde skriva ut ölets datum om jag vet det. Så då sätter jag igång med det från och med nu!

2 kommentarer:

 1. Med tanke på att det är ett julöls släpp kunde du skrivit Hoho Jaja.
  (Jag har varit i göteborg idag och humorn? sitter i)

  Låter lovande för Sigtuna, hoppas att dom inte får växtverk bara.
  Gillar deras produkter skarpt, speciellt Vårwiesen som faktiskt fick mig lite att återupptäcka denna öl genre.

  / Daniel

  SvaraRadera
 2. Som ölintresserad revisor så är det kul att dom små satsar. Men hur går det egentligen ekonomiskt för de små i Sverige. I Danmark har ju en del problem med ekonomin. På www-allabolag.se kan ta sig en titt. Kanske någon bloggare kan göra en komplett lista? Finns både bra och rätt skrämmande läsning i svensk småbryggarnäring i de senaste boklsluten.

  Jämtlands Bryggeri AB
  Omsättning: 15155 TKR (Tusen kronor)
  Resultat efter finansnetto: 1419 TKR

  Dugges Ale och Porterbryggeri AB
  O: 1742 TKR
  REF: -716 TKR

  Oppigårds Bryggeri AB
  O: 8738 TKR
  REF: 2009 TKR

  Ocean Brewery AB
  O: 1840 TKR
  REF: -15 TKR

  Brygghuset i Sigtuna AB
  O: 2626 TKR
  REF: -622 TKR

  Nynäshamns Ångbryggeri AB
  O: 12523 TKR
  REF: 538 TKR

  Närke Kulturbryggeri AB
  O: 1093 TKR
  REF: -98 TKR

  ///Jens Olsson

  SvaraRadera