2010-10-03

Füchschen Alt

”Drick den här rätt fort, den håller på att gå ut” sa min vän Thorild när han överlämnade den här flaskan efter sin resa till Düsseldorf. Så nu är det minst sagt hög tid, bäst-före-datumet på baksidan är 21.09.10, bryggdatum 16.08.10.

Ölen är Füchschen Alt från Brauerei Im Füchschen, det är en altbier på 4,5%.

Altbier ja, eller bara Alt, är en av de där få gamla överjästa stilarna som blev kvar när lagerölen drog fram över Tyska riket under senare delen av 1800-talet. Alt (”gammal” eller snarare ”gammaldags”) härstammar från Düsseldorf.

Ursprungligen var det en överjäst öl som alla andra då; brun, söt och grumlig. I samband med att överjäsningstekniken blev känd i Westfalen Rhenlandet (jäs långsamt i låga temperaturer, lagra ännu längre ännu kallare) så provade de lokala bryggmästarna helt enkelt att använda tekniken på sin gamla öl med sin gamla jäst. Resultatet blev en mellanbrun lätt och ren öl med friska toner och en rejäl dos bitterhumle.

Düsseldorfborna är mycket stolta över sin öl, som blivit en del av stadens identitet. Framför allt ortens studenter bruka dessutom påpeka denna stils överlägsenhet över en annan gammal lokal ölstil med snarlik tillverkning och i ungefär samma smakfamilj: Kölsch från Köln, 4 mil söderut. Kölnborna håller inte med.

Färgen är medelbrun med aningar av rött. Vätskan är klar. Det tjocka hårda skummet bildar en tre fingrar hög varmvit krona. När det mycket långsamt sjunker ner lämnar det massiva mängder skumrester på glaset.

Doften är besk och humlig, närmast syrlig. Det finns fina söta toner med lite torkad frukt, gräddiga nötter, kola, vax och färska blommor. Hittar lite nybakt rågbröd i bakgrunden.

Den första smaken är friskt rent besk med aningar av örter och beska salladsblad. Kroppen är rätt lätt, vilket den godis-smakande sötman döljer rätt bra liksom tonerna av rågbröd och grillat kött. Den långa eftersmaken har toner av stekt kött, beska örter och blommor samt en mjuk sötma som får mig att tänka på frukostflingor.

Kolsyran är mild, bubblorna små. Vätskan är medelmjuk.

En fantastiskt god öl, precis det jag är ute efter: Massor av smak, perfekt balanserade med och… Jag vill ha en till!

Betyg: 4,65. Tillgänglighet: Köpt i Düsseldorf. Pris: Gåva.

2 kommentarer:

  1. Hej och tack för denna hyllning till GAMMAL tysk ölkultur - Altbier (och Kölsch) hör till mina personliga favoriter, inte minst eftersom mina hemtrakter inte ligger långt därifrån. Ska man vara petig så ligger Düsseldorf i Rhenlandet och inte från Westfalen. Både de som bor där och vi från Westfalen brukar vara noggranna med denna gränsdragning ...
    Har hite tills inte fått smaka just Füchschen ("lilla räven") men blev väldigt nyfiken. Får se om jag kan få med mig några flaskor hem till Linköping från nästa hemvändarresa.

    SvaraRadera
  2. @Wolfram: Tack för påpekandet, det är ändrat nu. Jag skyller på att jag parallellt läste på om Alt och Kölsch och måste rört ihop det.

    SvaraRadera