2010-10-09

Om dagens stark-mat-ölprovning


Idag höll jag en ölprovning som var lite annorlunda än de jag brukar köra: Provinngen skulle fokusera på kombinationen öl och kryddstark mat.

Ölsorterna hade jag och Bobo på De Klomp gått igenom och sorterat fram. Maten hade jag bara gett följande order till köket om: ”Något kryddstarkt, en chili skulle vara perfekt”.

Ölstilarna hade jag dels snott från den generiska thai/indiska krogen, dels plockat från Garrett Olivers bok The Brewmaster's Table, som kom med en del oväntade förslag. Och så en egen favorit.

Maten visade sig vara en rätt ordinär svensk chili con carne med bönor och bara aningen hetare än lunchrätten. Men den fungerade bra som illustration till det jag ville visa.

Första ölen ut var den klassiska thailändska lagern Singha, som i blindtester brukar få godare omdömen än vid vanliga provningar. Tillsammans med maten… varken förstörde den något eller gav något extra direkt. Matens smak förändrades inte i vilket fall.

Sedan kom en internationell lager i premiumsegmentet: Den Grängesbergsbryggda holländska Heineken Lager Beer. Jämfört med den förra var ölen något maltigare, sötare och lite tyngre – ungefär som väntat. Maten kändes aningen mindre stark med denna öl, men också lite tyngre. Tyckte nog köttfärsen framträdde mer än chilin. Tja.

Okej, då hade vi gått igenom de öl som man förväntas dricka till den här typen av mat. Vidare till mitt generella tips på öl till mat: Tysk veteöl. Och direkt från fatet kom Weihenstephaner Hefe Weissbier, en av de bättre i klassen. Här, precis som väntat, la sig ölen i bakgrunden, fruktigheten försvan och syran mildrades och i stället frammanades mer komplexa och spännande smaker ur maten: Buljong, tomatsåsen från bönorna, bönorna etc. Alltid lika intressant även om hetten mildrades å det kraftigaste. Bra för vissa, men inte vad jag vill ha.

En av mina andra käpphästar vid parning är ”Heta kryddor + brutal humle =☺☺☺”. Folk brukar vara väldigt skeptiska tills de fått prova själva. Och vad är bättre för en sådan demonstration än en färsk Hardcore IPA från BrewDog? Inom kort var majoriteten av de 24 gästerna lika övertygade som jag var. Humlen forcerade verkligen fram det bästa och heta från chilin och kombinationen blev större än de ingående komponenterna utan att ölen tog över.

Jag ska nog nämna en observation jag gjort i ämnet: De mer maltsöta dubbel-IPA-varianterna med rötter i barley wine kan lätt bli metalliska i sin beska tillsammans med het mat, så det är bäst att hålla sig till de torrare varianterna.

Kan man toppa detta? Det var två öl kvar, och gästerna verkade osäkra vad jag nu skulle hitta på. ”Rököl” var svaret och Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen vad det som serverades. Här ändrade vår nu ganska kalla chili-portion helt karaktär och rökigheten gick nu helt över till köttet. Chilin kändes ochså fruktigare och löken framträdde på ett intressant sätt. Det kändes plötsligt ganska mycket Texas och Ancho-chili.

Sist ut var en total chansning: ½ Idjit!, Dugges kraftiga engelska porter. Jag hade hos Garrett läst att vissa öl av den här typen fungerade finfint till chili con carne, men att det var förenat med viss risk. Stilen har så mycket smaker och kan vara så spretig att det är svårt att förutsäga resultatet. Och här blev det väl… Sådär. Den kraftiga söta lakrits-smaken tog över helt och även om det inte skar sig så märktes det att smakerna inte ville ha med varandra att göra. Kanske en lättare variant som deras Kals Stout hade funkat bättre?

Efter denna sista öl gjorde jag den sedvanliga handuppräckningen och ungefär 80% av besökarna verkade (som mig) föredra DIPAn och några rökölen + lite ströröster. På frågan ”Vilka av er hade valt den ölen ni gillade bäst till den här maten om jag frågat igår?” räckte ingen upp handen.

Mitt uppdrag för dagen var därmed väl utfört!

Och nu inser jag att jag nog aldrig presenterade mig. Asch, man kan inte få med allt. På lördag kör vi 100% Nøgne Ø!

1 kommentar:

  1. Intressant... Hetta i mat har effekten att förstärka andra smaker. Därför passar tex kraftiga viner inte särskilt bra till het mat. Samma gäller kraftiga öl. Själv har jag mycket svårt med humlestarka öl till het mat då de blir för kraftiga och beskan tar över och blir bitter.

    Kan säkert bero på hur stark man gör sin mat. Som chileodlare så har jag svårt att tycka att resturanger förutom thailändska och indiska vågar krydda tillräckligt.

    SvaraRadera